Odškodnením pozostalých po Krivočenkovi vláda predišla žalobe voči SR

NETKY.SK • 18 Júl 2024, 10:57 • 2 min
Odškodnením pozostalých po Krivočenkovi vláda predišla žalobe voči SR

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky sa ostro ohradzuje voči vyjadreniam niektorých médií vo vzťahu k rozhodnutiu vlády Slovenskej republiky odškodniť pozostalých po JUDr. Ľubomírovi Krivočenkovi.

slovakia

left justify in out

Podľa rezortu spravodlivosti k odškodneniu pozostalých štát nepristúpil z dôvodu úmrtia na Covid19, ale preto, že si nedokázal splniť svoju povinnosť náležite zodpovedať všetky otázky súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti Krivočenkovi od začiatku šírenia nákazy Covid19 v Ústave na výkon väzby v Bratislave až po jeho úmrtie v trenčianskej nemocnici pre obvinených a odsúdených. 

"Ministerstvo spravodlivosti v tejto súvislosti nekonalo iniciatívne a už vôbec nie svojvoľne, ako sa to niektoré médiá snažia naznačiť," zdôrazňuje štátna tajomníčka rezortu Katarína Roskoványi.

Podkladom bola žiadosť oprávnených osôb o predbežné prerokovanie nároku na náhradu škody podľa zákona č. 514/2003 Z. z. z. o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci a o zmene niektorých zákonov. Pokiaľ ide o iné prípady spomínané v mediálnom priestore, ministerstvo spravodlivosti sa nedokáže relevantne vyjadriť, pretože neeviduje obdobné podania.

Rozhodnutie vychádza z aplikácie čl. 2 Európskeho dohovoru o základných ľudských právach a slobodách, ktoré upravuje základné ľudské právo, ktorým je právo na život. S ním ruka v ruke súvisí aj povinnosť štátu ochraňovať život každého občana.

V súvislosti s osobami, ktoré sa nachádzajú vo väzbe alebo výkone trestu Európsky súd pre ľudské práva opakovane zdôraznil, že štátne orgány majú povinnosť poskytnúť osobám vo väzbe zdravotnú starostlivosť potrebnú na ochranu ich života.

"Je potrebné si uvedomiť, že títo jednotlivci nemajú v prípade, že ochorejú, slobodnú voľbu, ako a v ktorom zariadení sa chcú liečiť. Sú závislí od rozhodnutia štátu, respektíve od príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže a lekárov v ústavoch. Práve preto každé úmrtie za podozrivých okolností vo väzbe vyvoláva otázku, či si štát splnil svoju povinnosť," dodáva  Roskoványi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo spravodlivosti SR, Foto: info.cz
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies