Pápež František vyhlásil za svätých 14 nových jednotlivcov, vrátane „mučeníkov z Damasku“

NETKY.SK • 20 Október 2024, 14:45 • 2 min
Pápež František vyhlásil za svätých 14 nových jednotlivcov, vrátane „mučeníkov z Damasku“

Pápež František na slávnostnom obrade vo Vatikáne vyhlásil za svätých 14 osôb, vrátane 11 "mučeníkov z Damasku", ktorí v roku 1860 odmietli zriecť sa viery. Medzi novými svätými sú aj zakladatelia rehoľných inštitútov a taliansky tínedžer Carlo Acutis, známy ako „Boží influencer“.

slovakia

left justify in out

Pápež František v nedeľu vyhlásil za svätých 14 jednotlivcov vrátane „mučeníkov z Damasku“.

Obradu svätorečenia, ktorý sa uskutočnil na Námestí svätého Petra vo Vatikáne, predsedal František, pričom na ceremónii sa zúčastnili tisíce veriacich z rôznych častí sveta.
„Zapísali sme ich medzi svätých a vyhlasujeme, že ich ako takých má uctievať celá Cirkev,“ vyhlásil pápež František po prečítaní mien každého z nich.

Medzi novými svätými je aj 11 „mučeníkov z Damasku“. Títo odmietli vzdať sa svojej viery a prestúpiť na islam. Osem františkánov a troch maronitských laikov zavraždili drúzski ozbrojenci v júli 1860, keď vpadli do kláštora nachádzajúceho sa v kresťanskej štvrti Bab-Touma v starom meste Damasku. V tom čase bola Sýria pod osmanskou nadvládou.

Pápež Pius XI. ich v roku 1926 vyhlásil za blahoslavených. Dnes, podľa údajov Vatikánu, tvorí kresťanská populácia Damasku už len približne dve percentá.
Ďalšími tromi svätými sú Giuseppe Allamano, zakladateľ Misionárskeho inštitútu Consolata, a dve zakladateľky rehoľných kongregácií: Marie-Léonie Paradisová z Kanady a Elena Guerrová z Talianska.

V máji pápež František oznámil, že bude kanonizovaný aj taliansky tínedžer Carlo Acutis, známy ako „Boží influencer“ pre svoje evanjelizačné aktivity prostredníctvom internetu. Acutis zomrel v roku 2006 na leukémiu.
Katolícka cirkev vyžaduje na vyhlásenie za svätého splnenie troch podmienok: vykonanie aspoň dvoch zázrakov, smrť pred minimálne piatimi rokmi a vedenie príkladného kresťanského života.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: AFP, Foto: Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies