Partizánske: Pilotný projekt proti šikane na školách. Aké kroky sú plánované?

NETKY.SK • 10 September 2024, 12:49 • 2 min
Partizánske: Pilotný projekt proti šikane na školách. Aké kroky sú plánované?

PARTIZÁNSKE - ZMOS a Úrad komisára pre deti začali projekt v Partizánskom, ale plánujú ho postupne rozšíriť aj do ďalších samospráv na Slovensku. Po čase sa chcú do týchto oblastí vrátiť, aby vyhodnotili efektivitu prevencie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) spolu s Úradom komisára pre deti spustili nové preventívne aktivity zamerané na boj proti šikane na školách. Cieľom týchto aktivít je v prvom rade diskutovať o šikane a poskytnúť prvú pomoc v prípade jej výskytu.

Projekt začal v Partizánskom a zahŕňa aj vydanie tematickej publikácie. O týchto aktivitách informovali v utorok na tlačovej konferencii predseda ZMOS Jozef Božik a komisár pre deti Jozef Mikloško.

"Akadémia prevencie proti šikane má za cieľ vytvoriť priestor pre školenie podporných tímov v školách, ako aj učiteľov a riaditeľov škôl. Naším cieľom je naučiť podporné tímy, ako vytvoriť priestor na komunikáciu a odborné vzdelávanie v poskytovaní prvej pomoci," uviedol Mikloško.

Mikloško dodal: "Prvoradým cieľom akadémie je hovoriť o šikane a verejne ju prezentovať, aby si dospelí aj deti uvedomili, že tento problém existuje. Druhým cieľom je naučiť, čo robiť a ako poskytnúť prvú pomoc, riešiť prvé kroky, ktoré môžu zásadne ovplyvniť osudy detí."

Božik zdôraznil, že ZMOS je v projekte dôležitým partnerom. "Mestá a obce sú najväčšími zriaďovateľmi základných škôl na Slovensku, a preto máme spoluzodpovednosť za život žiakov a pedagógov na našich školách. Čím efektívnejšie budeme eliminovať šikanovanie a pozitívne vplývať na duševné zdravie našich detí, tým lepšia bude spoločnosť za päť, desať, pätnásť a dvadsať rokov," povedal predseda ZMOS.

ZMOS a Úrad komisára pre deti začali projekt v Partizánskom, ale plánujú ho postupne rozšíriť aj do ďalších samospráv na Slovensku. Po čase sa chcú do týchto oblastí vrátiť, aby vyhodnotili efektivitu prevencie.

Súčasťou projektu sú diskusie medzi odborníkmi, žiakmi a pedagógmi. Cieľom aktivít je vypracovať konkrétne postupy, ktoré pomôžu školám efektívne bojovať proti šikane.

Organizácie tiež vydali publikáciu s názvom Iný pohľad na šikanovanie, ktorá poskytuje školám a rodičom praktické rady a metodiky na identifikáciu, riešenie a prevenciu šikanovania. Plánujú ju distribuovať školám po celom Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ZMOS, Úrad komisára pre deti, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies