Päť taktík, ako poraziť nepriateľov v našom živote bez boja

NETKY.SK • 21 Október 2024, 18:11 • 2 min
Päť taktík, ako poraziť nepriateľov v našom živote bez boja

Naším najväčším protivníkom je väčšinou hlas v našej hlave.

slovakia

left justify in out

Ak sa považujete za smoliarov, proti ktorým stále niekto niečo má, musíte bojovať s protivenstvami a úkladmi druhých, odvracať slovné útoky, vstupovať do vyčerpávajúcich konfliktov so svojimi kritikmi, možno je čas prehodnotiť svoj životný prístup, pohľad na vec a zmeniť taktiky boja.

Keď chceme životom kráčať bez zbytočných všadeprítomných roztržiek, napätia, stresu, zápasov kto z koho, v prvom rade je potrebné uvedomiť si, že tým skutočným nepriateľov v skutočnosti väčšinou nie sú tí druhí, ale náš vnútorný hlas.

ČOMU VERÍME, TO SI PRIŤAHUJEME

Pravdou je, že do života si priťahujeme takých ľudí a také situácie, ktoré súznejú s naším vnútorným presvedčením o nás samotných. Ak sme plní neistôt, spochybňovania vlastných činov a rozhodnutí, ak sme sami seba nedokázali dostatočne prijať a podporiť, budú nám to zrkadliť aj naši kolegovia, šéfovia, rôzni ľudia v projektoch, stretnutiach, situáciách, ktoré život prináša.

Naša mienka o nás samotných ovplyvňuje aj náš spôsob myslenia, vyjadrovania, rozhodovania či dokonca takých maličkostí ako reč tela. To všetko vyvoláva spätnú reakciu. A tak sa nám náš nepriateľ – sudca a kritik v našej vlastnej hlave vracia ako bumerang v podobe ľudí, ktorí to budú robiť spolu s ním – spochybňovať nás, zneisťovať, potláčať.

Obrazok
Zdroj: psychologytoday.com

Popri tejto prvej pravde si treba uvedomiť ešte jednu – tento nepriateľ, ktorý nám strpčuje život, bude mať len takú silu, akú mu dáme my sami. Do akej miery si budeme pripúšťať spochybňovanie našich činov, rozhodnutí, či strachy, že nie sme na niečo dosť dobrí, natoľko budú mať tieto postoje aj reálnu silu v našom živote.

Ak poznáme tieto dve zlaté pravidlá, je nám jasné, že nášho nepriateľa netreba zničiť fyzickými spôsobmi, treba ho umenšiť a umlčať tým (či už ide o hlas v našej hlave, alebo hlasy ľudí okolo nás), že ho spravíme irelevantným. Inými slovami, prestaneme sa sústrediť na tieto reči a upriamime svoju pozornosť plne na svoje ciele a zámery, na to, čo chceme dosiahnuť, čo je pre nás dôležité.

Ako? Tu je 5 užitočných princípov, ktoré vás vyvedú zo života, plného bojov, roztržiek, vyčerpávajúcich emočných špirál, spochybňovaní a následných zlyhaní.

1. Sústreďte sa na svoj cieľ, nie na svojho protivníka. Ak budete stále viac a uprenejšie hľadieť na svoj cieľ, vedieť, čo a ako chcete dosiahnuť, opozičné hlasy budú znieť postupne len ako nepodstatný šum v pozadí. Pozerajte sa stále dopredu, nie na tých, ktorí vám hovoria, čo a ako sa nedá.

2. Čím lepšie poznáte seba, tým menej vás môžu spochybniť druhí. Preskúmajte svoje silné a slabé stránky, strachy, prednosti, hodnoty, motiváciu. Čím viac sami seba poznáte, tým menej sa môžete prekvapiť a o to ľahšie sa vám postupuje dopredu, pretože viete ako a čo treba zlepšovať. Ak naozaj poznáte seba, svoje vnútro, minulosť, temperament, charakter, jedinečnosti, to, čo vás motivuje a prečo to vlastne robíte, budete stále viac imúnni voči rečiam druhých. Čím viac ste si istí svojou cestou, tým menej vami zatrasú „protiakcie“ protivníkov.

Obrazok
Zdroj: greatergood.berkeley.edu

3. Naučte sa emočnej múdrosti. Interakcie s druhými ľuďmi sú často plné silných emócií. Čím lepšie ich budete zvládať, tým hladšie budete postupovať dopredu. Ak viete, ako kontrolovať svoj emočný život, nenecháte sa len tak ľahko vtiahnuť do hádky, zbytočných vyostrených debát, a budete vedieť múdro a efektívne odpovedať, namiesto inštinktívneho, a často pudového reagovania v návale emócií. Nenechávajte sa vtiahnuť do prázdnych konfliktov niekoho iného!

4. Vybudujte si svoj „kruh vplyvu“, obklopte sa ľuďmi, ktorí vás budú podporovať, rozumejú vaším zámerom a cieľom, vedia vás nejakým spôsobom obohatiť, nie dať vás dole. Okruh ľudí, ktorých máte vo svojom živote je ako pevnosť. Čím je pevnejšia, tým odolnejší budete voči „útokom“ zvonka. Nie nadarmo sa hovorí, že sa stávame výsledkom prieniku vlastností, hodnôt, životného prístupu  piatich ľudí, s ktorými trávime v živote najviac času. Vyberajme múdro, kto bude v našom kruhu, vďaka komu budeme v živote zažívať inšpiráciu, podporu, rast.

5. Zlepšujte sa! Toto je možno najdôležitejší princíp, ako poraziť protivníkov v našom živote. Ak si zvolíte cestu neustáleho zlepšovania, zdokonaľovania našich talentov, zručností, vedomostí, schopností, vytvárate tým ochranný val medzi vami a našimi nepriateľmi. Zatiaľčo oni sú zaneprázdnení tým, ako vyrobiť voči vám nejaký komplot či intrigu, vy pracujete na svojom zlepšovaní, cibrení, zdokonaľovaní, a tým smerujete k naplneniu svojho životného zámeru.

 Ak zmeníme životnú optiku a zameriame sa poctivo na to, čo jedinečné je v nás, čo máme rozvíjať, čím môžeme spôsobiť zmeny v našom okolí, vo svete, spôsobiť tým radosť sebe, ale aj ostatným, naša energia prirodzene nebude plynúť do zbytočných stretov s druhými.

Vedieť, načo sme tu, čo sme sem prišli vykonať, do čoho sa ponoriť a zlepšovať to zo dňa na deň – to je ten pravý zdroj energie, ktorý nám nielen dáva ráno vstať z postele, ale ktorí aj postupne utíši sudcu v našej hlave, a tým aj nepriateľov v našom okolí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Zdroj: medium.com, Foto: pexels.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies