Pellegrini bude mať na summite EÚ tri pripomienky

NETKY.SK • 27 Jún 2024, 16:59 • 2 min
Pellegrini bude mať na summite EÚ tri pripomienky

BRUSEL - Pri zmienke o strategickej agende EÚ na najbližších päť rokov Pellegrini upozornil, že v mene Slovenska bude navrhovať tri doplnky.

slovakia

left justify in out

Slovenský prezident Peter Pellegrini chce počas prebiehajúceho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli presadiť niektoré klauzuly v oblasti jednotného trhu a zelenej ekonomiky. Prezident to naznačil po príchode na zasadnutie Európskej rady.

Lídri členských krajín EÚ budú okrem zahraničnopolitických tém podľa stanoveného plánu rokovať o strategickom programe na roky 2024 – 2029, ďalšom inštitucionálnom cykle a tiež o opatreniach na ochranu konkurencieschopnosti a jednotného trhu.

Za Slovensko je na summite namiesto premiéra Roberta Fica prezident Peter Pellegrini. Pri zmienke o strategickej agende EÚ na najbližších päť rokov Pellegrini upozornil, že v mene Slovenska bude navrhovať tri doplnky.

"V oblasti konkurencieschopnosti a jednotného trhu budem trvať na klauzule o jednotnom prístupe vo všetkých oblastiach, napríklad aby neboli problémy s dvojakou kvalitou potravín, alebo používaný dvojaký meter k niektorým členským krajinám na jednotnom trhu," uviedol.

"Chcem, aby sa v záveroch neopomenulo, že jedným zo základných pilierov EÚ je sociálny pilier, aby sa Únia nevzďaľovala od občanov, ale aby sa naozaj zaujímala o to, či sa znižuje alebo neznižuje životná úroveň ľudí," vysvetlil.

Dodal, že treba zabrániť tomu, čo sa už deje v niektorých kútoch Európy, kde postupne dochádza k spochybňovaniu alebo znižovaniu dôvery občanov v spoločný európsky projekt.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Peter Pellegrini, Foto: FB/Peter Pellegrini
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies