Pellegrini: Maďarsko prisľúbilo predĺženie ochrany vzdušného priestoru SR

NETKY.SK • 18 Júl 2024, 15:02 • 2 min
Pellegrini: Maďarsko prisľúbilo predĺženie ochrany vzdušného priestoru SR

BUDAPEŠŤ - Maďarsko prisľúbilo predĺženie pomoci pri ochrane vzdušného priestoru Slovenska do konca roka 2025. Prezident SR Peter Pellegrini o tom informoval po štvrtkovom stretnutí s maďarským prezidentom Tamásom Sulyokom v Budapešti.

slovakia

left justify in out

"Som veľmi rád, že už budúci týždeň budeme môcť na území Slovenskej republiky privítať prvé dve F-16, ktoré postupne prevezmú kontrolu nad vzdušným priestorom, ale do konca roku 2025 budeme ešte odkázaní na pomoc aj Maďarskej republiky. A ja vám aj v mene občanov Slovenska veľmi pekne za túto pomoc ďakujem," vyhlásil Pellegrini.

Ako pripomenul, Slovensko aktuálne nedisponuje prostriedkami protivzdušnej obrany ani vlastným vojenským letectvom, pretože bývalá vláda odovzdala stíhačky MiG-29 a protivzdušné systémy ako pomoc Ukrajine bez adekvátnej náhrady.

Sulyok poznamenal, že ako veliteľ maďarskej armády je rád, že môže zabezpečovať ochranu vzdušného priestoru SR.

Slovensko sa nebude počas predsedníctva Maďarska v Rade Európskej únie pridávať k aktivitám smerujúcim k bojkotu maďarského predsedníctva. Prezident SR Peter Pellegrini o tom informoval po stretnutí s maďarským prezidentom Tamásom Sulyokom v Budapešti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Peter Pellegrini, Foto: sandorpalota.hu
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies