Perzeidy vyvrcholia v oslnivej hviezdnej sprche v polovici mesiaca

NETKY.SK • 6 August 2024, 19:31 • 2 min
Perzeidy vyvrcholia v oslnivej hviezdnej sprche v polovici mesiaca

Zdá sa, že až 100 meteorov za hodinu bude vychádzať všetkými smermi z ich radiačného bodu v súhvezdí Perzeus.

slovakia

left justify in out

Bude to raj pre pozorovateľov meteorov. Každoročný meteorický roj Perzeíd dosiahne svoj vrchol aktivity v noci 12. augusta a v skorých ranných hodinách 13. augusta.

Mesiac bude mať osvetlených 50 % svojho viditeľného povrchu a bude zapadať blízko polnoci, takže obloha zostane čo najtmavšia, aby bolo možné vidieť slabšie meteory.

Zdá sa, že Perzeidy vychádzajú všetkými smermi zo svojho žiarivého bodu, ktorý sa nachádza v súhvezdí Perzea, hrdinu. Sú aktívne od 17. júla a za vrcholom vydržia približne do 24. augusta.

V noci 12. augusta dosiahnu vrchol svojej aktivity a pozorovateľom hviezd predstavia 60 až 100 meteorov za hodinu. Aj keď je august a na severnej pologuli leto, oblečte sa do tepla.

Pozorovanie meteorov si vyžaduje trpezlivosť. Skúsení pozorovatelia sú často vybavení prikrývkami a ležadlami, aby boli skutočne pohodlní, keďže bdenie sa predĺži do skorých ranných hodín.

Hoci sú Perzeidy pre pozorovateľov najlepšie umiestnené na severnej pologuli, možno ich vidieť aj v stredných južných šírkach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: AP / Francisco Seco
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies