Petra Vlhová sa zotavuje v Ohňovej zemi: Návrat na svahy je stále otázny

NETKY.SK • 3 Október 2024, 16:13 • 2 min
Petra Vlhová sa zotavuje v Ohňovej zemi: Návrat na svahy je stále otázny

Petra Vlhová v argentínskom stredisku Ushuaia tvrdo pracuje na zotavení zo zranenia kolena. Po operácii a mesiacoch rehabilitácie sa postupne vracia na lyže, no otázka jej návratu na preteky Svetového pohára zostáva stále otvorená. Tím pod vedením trénera Maura Piniho pokračuje v dôkladnej príprave, no presný dátum Petrovho návratu ešte nie je stanovený.

slovakia

left justify in out

Tréningový kemp v argentínskom stredisku Ushuaia, ktoré sa nachádza na južnom cípe juhoamerického kontinentu, sa pre lyžiarku Petru Vlhovú koncom septembra prehupol do druhej polovice. Dvadsaťdeväťročná športovkyňa v Ohňovej zemi usilovne pracuje každý deň, sústreďuje sa na zotavenie z vážneho zranenia kolena a na opätovné získanie formy potrebnej na súťaženie na svahoch.

Ako je známe, olympijská víťazka v slalome z Pekingu 2022 sa v januári tohto roka zranila počas pretekov Svetového pohára v Jasnej na Slovensku, po ktorých nasledovala operácia kolena. Po niekoľkých mesiacoch trpezlivej rehabilitácie sa naplno odhodlala k návratu silnejšia ako kedykoľvek predtým. Prvá odmena prišla koncom augusta počas krátkeho pobytu vo švajčiarskom stredisku Zermatt, kde sa prvýkrát od nešťastného pádu v Nízkych Tatrách postavila na lyže a podarilo sa jej urobiť niekoľko ľahkých oblúkov.

 „Po šiestich mesiacoch a po dôležitom vyšetrení u odborníka sme si naplánovali pobyt v Zermatte, kde sme mali prvý obnovený kontakt so snehom. Boli sme tam skôr ako turisti než ako športovci. Pre Petru to bol spočiatku emotívny moment. Mali sme naozaj pekné počasie, bolo tam super a keď sa pozerám späť, považujem to za veľmi dôležitú súčasť procesu zotavovania.“ Vyjadril sa Petrin tréner, Mauro Pini v interview pre Sport Management Company.

 

Petra Vlhová, počas jedného z tréningov na hore Ushuaia v Argentíne.
Petra Vlhová, počas jedného z tréningov na hore Ushuaia v Argentíne.
Zdroj: Getty Images

Na margo toho, čo on a jeho športovci dosiahli v posledných týždňoch, dodáva: „V prvej polovici septembra sme boli v Saas-Fee, ale bolo to v čase, keď bolo v mnohých krajinách veľmi zlé počasie, takže sme lyžovali len jeden deň. Plánovali sme lyžovať štyri alebo päť dní, počas ktorých sme sa chceli dopracovať k základným tréningovým postupom. Potom sme sa 13. septembra presunuli do Ushuaie, kde zostaneme takmer štyri týždne.

 Pobyt v Južnej Amerike, kde Petra Vlhová v minulosti trénovala, zatiaľ spĺňa očakávania.
Petra je už sedem mesiacov po operácii a každý vie, že návrat do plného tréningu je pre profesionálneho športovca po takej dlhej prestávke najnáročnejším obdobím. Niekedy to ide rýchlejšie, inokedy však potrebujete viac času, ako ste pôvodne očakávali. V súčasnosti sme presne v polovici tohto procesu. Sme radi, že sme tu, podmienky sú naozaj skvelé. Koncom septembra tu začína jar, ale stále to vyzerá ako v zime.“

 

Hlavný tréner Petri Vlhovej, Talian Mauro Pini (56)
Hlavný tréner Petri Vlhovej, Talian Mauro Pini (56)
Zdroj: SITA/Miloš Fabian

Ďalšou z noviniek je, že do Niké Ski Teamu pribudla pred sústredením v Argentíne nová členka, špecializovaná lekárka zo Švajčiarska.

Urobili sme dôležité rozhodnutie. Je cenným členom tímu, ktorý Petre a aj nám trénerom pomáha denne sledovať stav jej kolena a jeho reakciu na tréningovú záťaž. Vďaka tomu môžeme všetko dopredu oveľa lepšie naplánovať. Kontrola prebieha každé ráno a spoliehame sa na zelenú od trojice - lekára, fyzioterapeuta a samotnej Petry - predtým, ako vyrazíme na svahy. Bez toho na sneh nejdeme. Rovnaká rutina platí aj popoludní po tréningu na kopci. Vďaka vzájomnému zdieľaniu informácií môžeme mať celú situáciu plne pod kontrolou, čo je nesmierne dôležité“.


Samozrejme, fanúšikov lyžovania na celom Slovensku zaujíma hlavne jedna otázka: kedy bude Petra pripravená vrátiť sa do Svetového pohára? Štart sa predsa nezadržateľne blíži...

 „Sme tu neďaleko mysu Horn, ktorý je známy svojimi nepredvídateľnými podmienkami. Je to akýsi zlomový bod a veľmi mi to pripomína našu situáciu. Neustále sa zlepšujeme a napredujeme, ale nevieme, ako dlho to ešte bude trvať. Možno o týždeň, možno o dva... Po Ushuaii budeme potrebovať ďalší kemp zameraný na fyzickú prípravu, zlepšenie jej kondície. Pomaly, samozrejme, plánujeme program na október alebo prvú polovicu novembra. Uvidíme, ako to pôjde, ešte je priskoro hovoriť o prípadnom prvom štarte na súťažných pretekoch. Pre všetkých v tíme, a teda aj pre Petru, je isté jedno: na svahy a súťaže sa chceme vrátiť až vtedy, keď bude Petra vo forme, ktorá sa bude čo najviac približovať absolútnej špičke,“prezrádza maestro Mauro.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ján Sikoriak
Zdroj: fis-ski, Foto: Getty Images
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies