Pezinok: Bezplatná MHD a iné opatrenia zlepšia dopravné pokrytie mesta

NETKY.SK • 3 September 2024, 14:47 • 2 min
Pezinok: Bezplatná MHD a iné opatrenia zlepšia dopravné pokrytie mesta

PEZINOK - Zmeny v MHD sú súčasťou plánov mesta Pezinok na zlepšenie dopravnej obslužnosti, zmenšenie dopravných zápch a podporu udržateľnej mestskej mobility.

slovakia

left justify in out

Mestská hromadná doprava (MHD) v Pezinku bude od budúceho roka bezplatná, čo je súčasťou viacerých zmien, ktoré mesto zavádza vo verejnej doprave.

"Po úspešnom verejnom obstarávaní bude dopravné služby v meste zabezpečovať spoločnosť AZ-Lines, ktorá už prevádzkuje pezinskú MHD od januára tohto roka," uviedla špecialistka pre komunikáciu mesta Jana Hrdličková.

Podľa jej slov je cieľom bezplatnej MHD motivovať obyvateľov, aby presadli z áut do autobusov, čo zároveň poskytne alternatívu v rámci novej parkovacej politiky, ktorá bude zavedená od rovnakého dátumu.

"Hlavnou prioritou je zabezpečenie spojenia sídlisk mesta so železničnou stanicou," vysvetlila Hrdličková a dodala, že všetky odchody a príchody sú naplánované podľa aktuálnych grafikonov Železníc SR (ŽSR).

Zmeny v MHD sú podľa nej súčasťou plánov mesta Pezinok na zlepšenie dopravnej obslužnosti, zmenšenie dopravných zápch a podporu udržateľnej mestskej mobility. Mesto vyhlásilo verejné obstarávanie na dopravcu na poskytnutie služieb vo verejnom záujme na Mestskú autobusovú dopravu (MAD).

"Verejné obstarávanie, do ktorého sa zapojili dvaja uchádzači, prinieslo mestu výrazné úspory," informovala Hrdličková. Predpokladaná hodnota zákazky bola stanovená na takmer 10,5 milióna eur bez DPH, pričom spoločnosť AZ-Lines ponúkla cenu 3,48 eur bez DPH za kilometer, čo predstavuje výraznú úsporu oproti pôvodným predpokladom.

"To predstavuje približnú ročnú sumu takmer 4,5 milióna eur, čo je o 2,22 eur menej na kilometer oproti pôvodným predpokladom," dodala. Od januára mesto zlepší dopravné pokrytie a zavedie nové zastávky na Kutuzovovej a Panskom chodníku v oboch smeroch a na Okružnej LIDL v jednom smere.

"Budovanie nových zastávok je časovo a logisticky náročný proces. Mesto naplánovalo aktivity tak, aby od 1. januára 2025 bolo všetko pripravené – vrátane nástupíšť, prístreškov a dopravného značenia," doplnila Hrdličková. Vybavenie autobusov zostane od 1. januára 2025 do 31. decembra 2026 nezmenené.

Podľa Hrdličkovej je modernizácia vozového parku nevyhnutná pre integráciu do systému IDS BK, ktorá zabezpečí lepšie riadenie prevádzky a vyšší štandard pre cestujúcich. Od 1. januára 2027 bude dopravca povinný zabezpečiť nové vozidlá, nie staršie ako z roku 2024, ktoré budú spĺňať všetky legislatívne a bezpečnostné normy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Mesto Pezinok, Foto: pezinok.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies