Pod vrcholom hory Fudži v Japonsku našli tri osoby bez známok života

NETKY.SK • 26 Jún 2024, 14:18 • 2 min
Pod vrcholom hory Fudži v Japonsku našli tri osoby bez známok života

TOKIO - Troch ľudí bez známok života našli v blízkosti vrcholu japonskej hory Fudži, len niekoľko dní pred začiatkom letnej horolezeckej sezóny, oznámili v stredu tamojšie médiá.

slovakia

left justify in out

Japonské úrady dlhodobo varujú horolezcov, aby boli opatrní pri pokuse o výstup na najvyššiu horu krajiny, kde sa turistické chodníky oficiálne otvoria v pondelok na budúci týždeň.

Miestna polícia nemohla pre AFP správy o obetiach bezprostredne potvrdiť. Podľa verejnoprávnej stanice NHK tri osoby našli v blízkosti krátera sopky a existujú obavy, že sú mŕtve. V Japonsku musí úmrtie človeka zvyčajne potvrdiť lekár, až potom o ňom informujú médiá.

Vrhol hory Fudži je väčšinu roka pokrytý snehom. Počas turistickej sezóny od júla do septembra sa na jej strmé skalnaté svahy vydáva viac ako 220.000 návštevníkov.

Mnohí stúpajú už v noci, aby videli východ slnka. Niektorí sa pokúšajú dosiahnuť vrchol hory v nadmorskej výške 3776 metrov bez prestávky, v dôsledku čoho ochorejú alebo sa zrania.

Regionálni predstavitelia vyjadrili obavy o bezpečnosť a životné prostredie v súvislosti s preľudnením hory, ktorá je symbolom Japonska a kedysi bola pokojným pútnickým miestom.

Turisti, ktorí sa toto leto vydajú na najobľúbenejšiu trasu na horu Fudži - chodník Jošida -, budú musieť zaplatiť poplatok 2000 jenov (12 eur). Počet výstupov bude po prvýkrát obmedzený na 4000, aby sa zmiernili zápchy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AFP, Foto: The Japan Times / AFP / Philip Fong
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies