Podľa Trumpa Zelenskyj podporuje víťazstvo demokratov v nadchádzajúcich voľbách + VIDEO

NETKY.SK • 24 September 2024, 18:43 • 2 min
Podľa Trumpa Zelenskyj podporuje víťazstvo demokratov v nadchádzajúcich voľbách + VIDEO

WASHINGTON - Donald Trump sľubuje, že v prípade zvolenia bude rokovať o mieri s Putinom a Zelenským, zatiaľ čo prieskumy naznačujú tesný súboj s Harrisovou.

slovakia

left justify in out

Vyhlásenie republikánskeho prezidentského kandidáta v predvolebnej kampani je v kontraste s líniou niektorých jeho spojencov, ktorí tvrdili, že Ukrajina by Trumpa privítala späť, pretože len on - podľa nich - má dostatok rozumu na to, aby rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o ukončení vojny Moskvy na Ukrajine.

"Myslím si, že Zelenskij je najlepší obchodník v histórii. Vždy, keď príde do krajiny, odíde so 60 miliardami dolárov," povedal Trump na zhromaždení v západnej Pensylvánii. "Tak veľmi chce, aby tieto voľby vyhral, ale ja by som to urobil inak - vypracujem mier."

Harrisovej kampaň na Trumpove vyjadrenia bezprostredne nereagovala a Trump neuviedol žiadne podrobnosti o svojom mierovom pláne. Prieskumy ukazujú tesný súboj medzi Trumpom a Harrisovou.

"Viceprezidentka Harrisová chápe, že ak Amerika odíde z Ukrajiny, Putin bude sedieť v Kyjeve a bude sa pozerať na zvyšok Európy a našich spojencov v NATO," povedal Morgan Finkelstein, hovorca národnej bezpečnosti Harrisovej kampane.

Ukrajinský prezident pred stretnutím s Bidenom navštívil továreň na výrobu munície v Pensylvánii.
Ukrajinský prezident pred stretnutím s Bidenom navštívil továreň na výrobu munície v Pensylvánii.
Zdroj: BBC / Reuters

Zelenskyj pricestoval do Spojených štátov v nedeľu, aby sa zúčastnil na zasadnutiach Valného zhromaždenia OSN, a vyzval svojich partnerov, aby pomohli dosiahnuť "spoločné víťazstvo za skutočne spravodlivý mier".

Washington a jeho spojenci poskytli Ukrajine od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 program pomoci v hodnote niekoľkých miliárd dolárov a zároveň uvalili na Moskvu niekoľko kôl sankcií.

Trump neustále označuje americkú pomoc Ukrajine za plytvanie peniazmi a odmietol povedať, že chce, aby Ukrajina zvíťazila. Trump a Zelenskyj sa síce v júli rozprávali telefonicky, ale od Trumpovho mandátu na roky 2017 - 2021 spolu osobne nehovorili.

Ruská invázia na Ukrajinu v plnom rozsahu spôsobila smrť desiatok tisíc ľudí, milióny ďalších ľudí vyhnala z domovov a zdevastovala ukrajinské mestá. Putin tvrdí, že mierové rozhovory sa môžu začať len vtedy, ak Kyjev prenechá Rusku územia východnej a južnej Ukrajiny a vzdá sa svojich ambícií na členstvo v NATO. Zelenskyj opakovane vyzval na stiahnutie všetkých ruských vojsk a obnovenie postsovietskych hraníc Ukrajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Hindustan Times, Foto: PBS / Getty Images / Stephen Maturen
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies