Pokrmy z hrášku

NETKY.SK • 4 Jún 2018, 09:00 • 2 min
Pokrmy z hrášku

BRATISLAVA - Ak hrášok uskladníte v chlade v dobrých podmienkach, vydrží vám pokojne aj týždeň. Priebežne si tak z neho môžete robiť rôzne pochúťky. Okrem toho že budú chutné nebudú im chýbať ani vitamíny.

slovakia

left justify in out

Hráškový krém

 

Potrebné suroviny: 2 nadrobno pokrájané cibule, 1 väčší pór pokrájaný na krúžky, 500 g hrášku, 1 zeleninový bujón, mlieko, smotana, krutóny alebo guličky, soľ, čierne korenie, muškátový oriešok

 

Príprava receptu: Cibuľu a pór podusíme na masle. Pridáme hrášok, posolíme, pokoreníme, zajeleme bujónom. Necháme variť domäkka. Po uvarení poriadne rozmixujeme. Vrátime na sporák. Dáme smotanu, mlieko. Necháme zovrieť. Na záver nastrúhame muškátový oriešok. Naložíme na tanier, posypeme toastovými krutónmi alebo guličkami. Navrch trochu hrášku.

 

obrazok

 

Hráškové muffiny s kari

 

Potrebné suroviny: 200 g hrášku, 3 malé biele cibule, 100 g masla, 200 g hladkej múky, 2 ČL prášku do pečiva, 1 ČL kari, 40 g parmezánu, 3 vajcia, soľ, 100 g lučiny

 

Príprava receptu: V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a kari. Pridáme maslo s cibuľkou, parmezán, lučinu, vajcia a dobre premiešame. Pridáme hrášok a opatrne premiešame. Muffinovú formu vyložíme papierom na pečenie, naplníme a dáme piecť do rúry na 18 stupňov cca 30 min.

 

obrazok

 

Špagety s hráškovým pestom a krevetami

 

Potrebné suroviny: 1 väčšia konzerva hrášku, 125 g krémoveho syra, kôra a šťava z 1 citróna, 1 strúčik cesnaku, špagety alebo iné cestoviny, 200 g malých a očistených kreviet, soľ, mleté čierne korenie, 1 malá chilli paprička

 

Príprava receptu: Ako prvé si dáme uvariť cestoviny klasickým spôsobom. Potom si do misy dáme 3/4 hrášku, pridáme krémový syr, nastrúhanú citrónovú kôru, citrónovú šťavu, soľ, mčk, cesnak a rozmixujeme. Krevety si dáme do misy a zalejeme vriacou vodou. Necháme odpočívať 5 min. Zatiaľ si zohrejeme olivový olej a pridáme nakrájaný strúčik cesnaku. Opekáme 1 min. a následne cesnak vyhodíme. Pridáme pokrájanú chilli papričku a chvíľu osmažíme. K chilli papričke pridáme scedené krevety a cca 5 min. necháme opiecť. Uvarené cestoviny si scedíme a pridáme k nim zostávajúci celý hrášok. Rozmiešame s hráškovým pestom.

 

obrazok

 

Hráškové knedličky

 

Potrebné suroviny: 700 g čerstvého hrášku, 3 uvarené vajcia, soľ, mleté čierne korenie, 3 strúčiky cesnaku, slnečnicové semienka

 

Príprava receptu: Hrášok uvaríme v osolenej vode, scedíme a rozmixujeme aj s vajíčkami. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, prelisovaný cesnak. Vypracujeme tuhšiu hmotu a necháme chvíľu odstáť. Z hmoty formujeme knedličky, ktore obalíme v semienkach. Podávame ako prílohu alebo len tak preliate tatarskou omáčkou.

 

obrazok

 

Hráškový závin

 

Potrebné suroviny: ½ lístkového cesta, asi 6 zemiakov, mrazený hrášok, 1 vajce, mletý muškátový oriešok, soľ, sezamové semienka 

 

Príprava receptu: Zemiaky ošúpeme, nakrájame a uvaríme v osolenej vode. Prelisujeme alebo rozmixujeme, pridáme žĺtok a bielka si necháme iba trochu na potretie. Pridáme mletý muš.oriešok, soľ a hrášok (nevaríme). Premiešame a natrieme na vyváľané lístkové cesto na pomúčenej doske. Zvinieme, potrieme bielkom a posypeme sezamom. Pečiem v rúre zohriatej na 180°C asi 35 min.

 

obrazok

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Jana Hupková



Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies