BRATISLAVA - Ak hrášok uskladníte v chlade v dobrých podmienkach, vydrží vám pokojne aj týždeň. Priebežne si tak z neho môžete robiť rôzne pochúťky. Okrem toho že budú chutné nebudú im chýbať ani vitamíny.
Hráškový krém
Potrebné suroviny: 2 nadrobno pokrájané cibule, 1 väčší pór pokrájaný na krúžky, 500 g hrášku, 1 zeleninový bujón, mlieko, smotana, krutóny alebo guličky, soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
Príprava receptu: Cibuľu a pór podusíme na masle. Pridáme hrášok, posolíme, pokoreníme, zajeleme bujónom. Necháme variť domäkka. Po uvarení poriadne rozmixujeme. Vrátime na sporák. Dáme smotanu, mlieko. Necháme zovrieť. Na záver nastrúhame muškátový oriešok. Naložíme na tanier, posypeme toastovými krutónmi alebo guličkami. Navrch trochu hrášku.
Hráškové muffiny s kari
Potrebné suroviny: 200 g hrášku, 3 malé biele cibule, 100 g masla, 200 g hladkej múky, 2 ČL prášku do pečiva, 1 ČL kari, 40 g parmezánu, 3 vajcia, soľ, 100 g lučiny
Príprava receptu: V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a kari. Pridáme maslo s cibuľkou, parmezán, lučinu, vajcia a dobre premiešame. Pridáme hrášok a opatrne premiešame. Muffinovú formu vyložíme papierom na pečenie, naplníme a dáme piecť do rúry na 18 stupňov cca 30 min.
Špagety s hráškovým pestom a krevetami
Potrebné suroviny: 1 väčšia konzerva hrášku, 125 g krémoveho syra, kôra a šťava z 1 citróna, 1 strúčik cesnaku, špagety alebo iné cestoviny, 200 g malých a očistených kreviet, soľ, mleté čierne korenie, 1 malá chilli paprička
Príprava receptu: Ako prvé si dáme uvariť cestoviny klasickým spôsobom. Potom si do misy dáme 3/4 hrášku, pridáme krémový syr, nastrúhanú citrónovú kôru, citrónovú šťavu, soľ, mčk, cesnak a rozmixujeme. Krevety si dáme do misy a zalejeme vriacou vodou. Necháme odpočívať 5 min. Zatiaľ si zohrejeme olivový olej a pridáme nakrájaný strúčik cesnaku. Opekáme 1 min. a následne cesnak vyhodíme. Pridáme pokrájanú chilli papričku a chvíľu osmažíme. K chilli papričke pridáme scedené krevety a cca 5 min. necháme opiecť. Uvarené cestoviny si scedíme a pridáme k nim zostávajúci celý hrášok. Rozmiešame s hráškovým pestom.
Hráškové knedličky
Potrebné suroviny: 700 g čerstvého hrášku, 3 uvarené vajcia, soľ, mleté čierne korenie, 3 strúčiky cesnaku, slnečnicové semienka
Príprava receptu: Hrášok uvaríme v osolenej vode, scedíme a rozmixujeme aj s vajíčkami. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, prelisovaný cesnak. Vypracujeme tuhšiu hmotu a necháme chvíľu odstáť. Z hmoty formujeme knedličky, ktore obalíme v semienkach. Podávame ako prílohu alebo len tak preliate tatarskou omáčkou.
Hráškový závin
Potrebné suroviny: ½ lístkového cesta, asi 6 zemiakov, mrazený hrášok, 1 vajce, mletý muškátový oriešok, soľ, sezamové semienka
Príprava receptu: Zemiaky ošúpeme, nakrájame a uvaríme v osolenej vode. Prelisujeme alebo rozmixujeme, pridáme žĺtok a bielka si necháme iba trochu na potretie. Pridáme mletý muš.oriešok, soľ a hrášok (nevaríme). Premiešame a natrieme na vyváľané lístkové cesto na pomúčenej doske. Zvinieme, potrieme bielkom a posypeme sezamom. Pečiem v rúre zohriatej na 180°C asi 35 min.
Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies