REPORTÁŽ Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve opäť vyčarili neopakovateľnú atmosféru + VIDEO

NETKY.SK • 17 Júl 2024, 17:10 • 2 min
REPORTÁŽ   Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve opäť vyčarili neopakovateľnú atmosféru + VIDEO

DETVA - Cez víkend sa uskutočnil 57. ročník Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve. Festival bol vyvrcholením folklórneho diania na Slovensku a kultúrneho života regiónu.

slovakia

left justify in out

Na slávnostiach sa predstavil scénický prednes, kde slovenské súbory a súbory Slovákov zo zahraničia prezentovali svoj program a pôsobivo priblížili divákom svoje tradičné tance.

Okrem toho sa už deviaty ročník konal Krajanský dvor, kde sa predstavila gastronómia z rôznych kútov Slovenska. Účastníci mali možnosť ukázať svoje tradičné jedlá aj výrobky. Nachádzala sa tu gastronómia hlavne z Dolnej zeme, ale aj z ostatných komunít zo zahraničia. Pre Netky o tom informoval Pavel Hlásnik, prvý podpredseda Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku a podpredseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí pre Dolnú zem.

Hlavným organizátorom a finančným prispievateľom Krajanského dvora bol Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí. ktorý zastrešoval tento program už deviaty rok. 

Slováci si z Chorvátska priniesli so sebou výstavu, ktorá znázorňovala techniku označovanú ako molovanie. Je to technika zdobovanie stien v exteriéri, ale aj v interiéri. Táto technika pochádza z čias Rakúsko - Uhorska a pretrváva až do dnes. 

"Na Detvu chodím pomaly 30 rokov. Keď som pracovala v Dome zahraničných Slovákov, tak sme pripravovali krajanské programy. Aj keď som už na dôchodku, vždy dostanem pozvanie a veľmi rada sem chodím," uviedla odborníčka na folklór Maria Hrklova.

 

Tento rok je jubilejné 50. výročie Krajanskej nedele, kedy sa ponúkla možnosť Slovákom bližšie predstaviť krajinu, v ktorej momentálne žijú. Na podujatí sa zúčastnil aj známy slovenský herec Lukáš Latinák, ktorý prijal pozvanie odprezentovať Slovákov žijúcich v zahraničí.

Na festivale ste mohli objaviť aj stánok zo Srbska, ktorý reprezentoval dve dediny a návštevníkom približoval svadobné tradície z tejto oblasti. Pre záujemcov ponúkali pri stánku aj makové štrúdle a guláš, ktorý sa varí na svadbách v Srbsku.

V stánku, ktorý reprezentoval Poľsko, vystavovali drevené sošky, ktoré získali vlastný patent v Banskej Bystrici. Drevo pochádza zo zhoreného kostola v Poľsku. 

Folklórny súbor Stavbár priniesol návštevníkom tanec z Považského Chlmca. Choreografia tanca pochádza z dielne Vlada Urbana. "Veríme, že sme potešili divákov, a že sa im oplatilo prísť," uviedol choreograf Vlado Urban.

Viac zaujímavostí sa dozviete v našom VIDEU.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: Netky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies