Polícia chytila muža, ktorého podozrieva z útokov nožom v Solingene

NETKY.SK • 26 August 2024, 10:15 • 2 min
Polícia chytila muža, ktorého podozrieva z útokov nožom v Solingene

SOLINGEN - Nemecká polícia v sobotu zadržala predpokladaného páchateľa útoku nožom v piatok na mestských slávnostiach v meste Solingen v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, ktorý si vyžiadal tri obete a osem zranených, oznámil krajinský minister vnútra Herbert Reul podľa agentúry DPA.

slovakia

left justify in out

Reul v televízii ARD uviedol, že ide o „skutočného podozrivého“, po ktorom polícia pátrala a zaistila aj dôkazy. V súčasnosti ho vypočúvajú. Hovorca krajinského ministerstva potvrdil, že sa muž úradom prihlásil sám. Podľa týždenníka Der Spiegel bolo mužovo oblečenie špinavé a pokryté krvou.

Der Spiegel informoval, že zadržanou osobou je 26-ročný Sýrčan, ktorý prišiel do Nemecka koncom roka 2022 a požiadal o azyl.

K útoku došlo v piatok večer na námestí Fronhof počas osláv 650. výročia založenia mesta. O život prišli dvaja muži a jedna žena. Päť osôb utrpelo vážne zranenia.

Policajtky zasahujú po útoku nožom na mestských slávnostiach v Solingene v spolkovej krajine Severné Porýnie - Vestfálsko na západe Nemecka v sobotu 24. augusta 2024.
Policajtky zasahujú po útoku nožom na mestských slávnostiach v Solingene v spolkovej krajine Severné Porýnie - Vestfálsko na západe Nemecka v sobotu 24. augusta 2024.
Zdroj: TASR / DPA / Thomas Banneyer

Polícia v sobotu zadržala 15-ročného chlapca, ktorý by podľa nej mohol byť spojený s útokom. Neskôr informovali o zadržaní ďalšej osoby. Polícia však uviedla, že nemôže poskytnúť viac podrobností o tejto osobe ani o jej súvislosti s útokom, píše Reuters.

K zodpovednosti za piatkový útok sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Na sieti Telegram napísala, že útok je „pomstou za moslimov v Palestíne a všade“, čím zjavne narážala na vojnu Izraela a hnutia Hamas v Pásme Gazy, píše AFP.

IS však bezprostredne neposkytla žiadne dôkazy pre svoje tvrdenie a podľa Reuters nie je jasné, aký blízky vzťah bol medzi útočníkom a teroristickou organizáciou.

Nemecká prokuratúra v sobotu uviedla, že nevylučuje teroristický motív tohto činu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: DPA, Der Spiegel, Reuters, AFP, Foto: TASR / DPA / Henning Kaiser
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies