Polícia varuje: Ani v tomto školskom roku nezabúdajte na bezpečné správanie vašich detí + VIDEO

NETKY.SK • 2 September 2024, 08:29 • 2 min
Polícia varuje: Ani v tomto školskom roku nezabúdajte na bezpečné správanie vašich detí + VIDEO

BRATISLAVA - Vodičov motorových vozidiel polícia upozorňuje, aby nejazdili agresívne a obzvlášť v obytných zónach, kde je predpoklad zvýšeného pohybu školopovinných detí zvýšili obozretnosť a jazdili opatrne.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aj počas tohto školského roka polícia dohliada v prvé dni školského vyučovania na bezpečnosť školopovinných detí. Hliadky dopravnej a poriadkovej polície sa budú v prvý deň školského vyučovania nachádzať na frekventovaných miestach v blízkosti školských zariadení a kontrolovať dodržiavanie dopravných predpisov a pravidiel.

Zamerajú sa najmä na tie, ktoré sú najčastejšou príčinou vzniku dopravnej nehody. Policajti železničnej polície budú dohliadať na obozretnosť školopovinných detí a mládeže, ktorí na presun do školy používajú železničnú dopravu.

Vodičov motorových vozidiel polícia upozorňuje, aby nejazdili agresívne a obzvlášť v obytných zónach, kde je predpoklad zvýšeného pohybu školopovinných detí zvýšili obozretnosť a jazdili opatrne.

"S pribúdajúcim vekom učia rodičia svoje deti zodpovednosti a samostatnosti. Zodpovedný rodič venuje svojim deťom dostatok pozornosti a pripomenie im rady a odporúčania, ktorými môže prispieť k zvýšeniu ich bezpečnosti," priblížila policajná hovorkyňa Prezídia PZ Zuzana Hrabovská.

 

 

Rodičov, ako aj ďalších zákonných zástupcov polícia upozorňuje, aby primerane veku svoje dieťa poučili, že:

  • Na vozovku môže chodec vstúpiť len vtedy, ak skontroluje dopravnú situáciu, pozrie sa vľavo, potom vpravo a zasa vľavo a na cestu vstúpi až vtedy, ak sa nepriblíži motorové vozidlo.
  • Cez cestnú komunikáciu má zásadne prechádzať len po vyznačenom priechode pre chodcov, alebo cez nadchod alebo podchod, ak sa v jeho blízkosti nachádza.
  • Kde nie je vyznačený priechod pre chodcov je možné cez cestnú komunikáciu prejsť najkratším smerom kolmo na os vozovky.
  • Na cestnú komunikáciu nemôže chodec vstúpiť, ak na svetelnej signalizácii svieti červený signál pre chodcov. Cez vozovku môže prechádzať len na zelený signál, pričom presun cez priechod pre chodcov musí rýchlo dokončiť aj vtedy, ak sa rozsvieti červený signál. Zároveň počas prechádzania by sa nemal rozptyľovať zbytočnosťami, nezastavovať sa, ale dokončiť presun na druhú stranu cesty.
  • Častou príčinou vzniku dopravnej nehody s účasťou chodcov je, ak chodec vstupuje na vozovku spomedzi zaparkovaných motorových vozidiel odkiaľ nemá na vozovku dostatočný výhľad.
  • Rovnako pripomíname nutnosť používania reflexných prvkov. Tie by mal mať školák umiestnené na mieste viditeľnom pre ostatných účastníkov cestnej premávky a to na oblečení a školskej taške.
  • Presun na voľnočasovú aktivitu si treba naplánovať v dostatočnom predstihu. Aj nepozornosť uponáhľaného školáka, ktorý nedodržiava dopravné predpisy a pravidlá môže spôsobiť dopravnú nehodu.
  • Pri pohybe na cestnej komunikácii je potrebné sledovať dopravnú situáciu. V žiadnom prípade sa v takýchto momentoch nie je vhodné venovať počúvaniu hudby so slúchadlami v ušiach, ktoré znižujú koncentráciu a pozornosť a môžu byť príčinou vzniku dopravnej nehody.

Bez rodičovskej kontroly môže Vašim deťom na sociálnych sieťach hroziť nebezpečenstvo:

  • Po splnení si školských povinností sa školopovinné deti presúvajú za športovými aktivitami, záujmovými krúžkami alebo oddychom do domáceho prostredia. Nezabúdajte ich však poučiť, aby Vám vždy povedali kam idú, s kým a kedy sa vrátia.
  • Cestu do a zo školy by mali deti, ak nie je prítomná dospelá osoba, absolvovať v sprievode svojich kamarátov, je to zábavné a zároveň bezpečnejšie.
  • Dávajte pozor, ako dlho trávený čas venujú školopovinné deti mobilu a počítaču. Najlepším riešením je, ak sa dieťaťu venujú rodičia, alebo mu vymyslia program, pri ktorom sú s ním aj rovesníci. Namiesto času tráveného pri počítači alebo na mobile môžu spoločne navštevovať kultúrno-spoločenské podujatia, alebo tráviť čas vonku športovými aktivitami.
  • Hrubé správanie, vandalizmus, násilie či šikanovanie vzhliadnuté na internete môže byť dôsledkom násilných prejavov v školskom prostredí. Ak sa dieťa ocitne v núdzi a nedarí sa mu skontaktovať s dôveryhodnými osobami ako sú rodičia alebo iní príbuzní poraďte mu, že existujú aj iné možnosti ako riešiť krízovú situáciu. K dispozícii mu môžu byť pedagógovia, telefónne linky určené na riešenie zásadného problému a poskytnutie pomoci, alebo uniformované zložky ako polícia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Polícia SR, Foto: FB/Polícia SR - Trnavský kraj
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies