Možno ste to netušili, ale sú určité potraviny, ktoré by ste počas nachladnutia radšej nemali konzumovať. Namiesto toho, aby vám pomohli sa z choroby dostať, tak vám môžu skôr priťažiť. Ktoré to sú?
Viróza dokáže pekne potrápiť nielen horúčkou, kašľom alebo upchatým nosom. Počas choroby je totiž aj naše telo citlivejšie na určité potraviny. Niektoré môžu zhoršovať prejavy choroby. Ktoré si radšej nechajte na inokedy?
"Ovocie síce obsahuje veľa potrebného vitamínu C, ale tiež je nabité cukrom, ktorý zhoršuje zápal a doslova brzdí biele krvinky v boji s infekciou," hovorí Alissa Rumsey, hovorkyňa americkej Akadémie výživy a dietetiky. Skúste skôr zeleninu, napríklad uhorku, hlávkový šalát, tekvicu, kyslú kapustu, cibuľu alebo cesnak. Z ovocia napríklad banány alebo grapefruit.
Uvedené tvrdenie sa vzťahuje aj na všetky sladkosti, sušienky, cereálie, sladké kaše, na ktoré by ste mohli mať chuť, keď ste chorí. Rovnaké pravidlo platí pre oplátky, krekry, toasty: možno urobia váš deň v posteli znesiteľnejší, nič pozitívne vám však neprinesú. Sú totiž plné rafinovaných cukrov, tie sa rýchlo premenia na glukózu a zdvihnú glykémiu. Tá zase rýchlo klesne, čo vedie k chuti na ďalší toast či kreker. Ak ich máte radi, dbajte aspoň na to, aby boli z celozrnnej múky.
Namiesto sýtených nápojov a džúsov pite čistú vlažnú vodu. Ak máte možnosť, doplňte tekutiny prírodnou kokosovou vodou.
Zázvor má síce úžasné účinky ako zahrievacia potravina, nesmie sa to s ním ale preháňať. Môže totiž spôsobiť bolesť žalúdka.
Alkohol v liečbe samotnej chrípky ale nemá čo robiť. Jeden pohárik síce pôsobí v krku ako dezinfekcia, ale žiadny ďalší pozitívny účinok už nemá. Odvodňuje a unavuje telo a rovnako ako sladkosti zhoršuje zápal a podlamuje silu bielych krviniek, a tak zdržuje uzdravenie. Ak cítite, že na vás "lezie choroba", vynechajte návštevu baru, aj keď by ste práve niečo oslavovali.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies