Povodne na Slovensku: Poľnohospodári čelia vážnym škodám a komplikáciám v úrode

NETKY.SK • 27 September 2024, 12:59 • 2 min
Povodne na Slovensku: Poľnohospodári čelia vážnym škodám a komplikáciám v úrode

BRATISLAVA - Septembrové povodne spôsobili značné škody na poľnohospodárskych plochách v oblastiach ako Senica, Bratislava a Komárno. Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory sú škody v niektorých prípadoch katastrofálne a poľnohospodári sa obávajú o budúcnosť úrody. Ako sa situácia vyvíja a aké dlhodobé následky môžu povodne mať na slovenské poľnohospodárstvo?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) naďalej monitoruje situáciu na poliach po nedávnych septembrových povodniach. Ako uviedla hovorkyňa SPPK, Jana Holéciová, najviac postihnuté regióny sú Senica, Bratislava, Komárno, Vranov nad Topľou a Bardejov.

Doterajšie hlásenia poľnohospodárov naznačujú, že rozsah škôd bude možné presne vyhodnotiť až v najbližších dňoch a mesiacoch, keďže povodne a silný vietor skomplikovali zber úrody a zakladanie budúcoročnej.

Holéciová upozorňuje, že na zaplavených poliach, najmä v oblasti Záhoria, bolo takmer nemožné vstúpiť do porastov. V okolí Komárna kulminovala povrchová aj spodná voda, čo obmedzilo presné vyhodnotenie škôd.

Problémy zaznamenali poľnohospodári v povodí veľkých riek ako Morava, Dunaj a Topľa. V niektorých prípadoch boli zaplavené aj sklady s obilím, čím došlo k znehodnoteniu úrody.

Silný vietor, ktorý sprevádzal povodne, mohol poškodiť aj plodiny, ktoré ešte čakajú na zber, ako sú kukurica, slnečnica a cukrová repa. Následky týchto povodní sa však prejavia aj v budúcnosti, najmä pri zakladaní novej úrody. Napríklad v Lozorne voda odplavila ornicu na dvoch parcelách, čo znemožňuje poľnohospodárom sadiť.

Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora Bratislava informovala, že v regióne majú poľnohospodári slnečnicu zaplavenú na 40 % výmery, kukuricu a cukrovú repu na 15 %. Poškodené sú aj novozaložené porasty repky, a to až na 50 %.

V okresoch Senica a Skalica, podľa Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Senica, došlo k zaplaveniu pozemkov v obciach Radošovce, Lopašov, Holíč, Skalica, Kopčany, Dojč, Senica a Jablonica, najmä v rovinatých častiach.

V okrese Komárno zasiahli intenzívne dažde tento rok už trikrát, pričom v niektorých lokalitách napadlo za krátky čas až 160 milimetrov zrážok. Škody sa netýkajú len konvenčných plodín, ale aj ovocia, zeleniny, zemiakov, trvalých trávnych porastov a vinohradov.

Po záplavách sa objavili aj relatívne vysoké denné teploty, čo zvyšuje odpar a riziko rôznych chorôb. Na druhej strane však pôda, ktorá rýchlo vyschla, umožnila vinohradníkom zbierať úrodu.

Celkový dopad týchto povodní na slovenské poľnohospodárstvo bude potrebné sledovať aj v nasledujúcich týždňoch, aby sa zhodnotila nielen aktuálna situácia, ale aj dlhodobé následky pre poľnohospodárov a ich produkciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: SPPK, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies