POZOR na falošné predvolania od policajtov! Ako vyzerajú?

NETKY.SK • 20 August 2024, 12:01 • 2 min
POZOR na falošné predvolania od policajtov! Ako vyzerajú?

BRATISLAVA - Ak vám príde takáto správa, mali by ste ju ignorovať. V žiadnom prípade by ste na ňu nemali odpovedať, klikať na priložené odkazy a ani poskytovať údaje. Ak sa vám na prvý pohľad zdá telefónne číslo podozrivé, zablokujte ho.

slovakia

left justify in out

Polícia na sociálnej sieti upozornila na podvod. Ako uvádza, podvodníci využívajú aplikáciu WhatsApp, zneužívajú policajné logo a strašia Slovákov. Začali rozposielať správy, ktoré sa tvária ako od polície. Podvodníci v nich píšu, že prijímateľa správy odhalili ako páchateľa trestného činu.

"Skutočný policajt vám takúto správu nikdy nepošle. Príslušník Policajného zboru vás prostredníctvom WhatsApp-u určite kontaktovať nebude a tobôž vás takýmto spôsobom nebude vydierať, aby ste sa mu ozvali čím skôr," vysvetľuje polícia.

Zbystriť by ste mali hneď v úvode správy. Podvodníci sa totiž prezentujú ako Kriminálna agentúra sociálnej siete.

"Žiadna kriminálna agentúra sociálnej siete neexistuje a podvodníci sa prezradili aj mizerným pravopisom správy, ktorú by v škole ohodnotili poriadnou pätorkou," informovala polícia.

Ak vám príde takáto správa, mali by ste ju ignorovať. V žiadnom prípade by ste na ňu nemali odpovedať, klikať na priložené odkazy a ani poskytovať údaje. Ak sa vám na prvý pohľad zdá telefónne číslo podozrivé, zablokujte ho.

"Ak vám volajú z reálneho čísla, blokovanie je na zváženie, pretože tým môžete znemožniť kontaktovanie vás skutočnou osobou, ktorá s podvodom nemá nič spoločné. V tomto prípade ide o tzv. spoofing, kde podvodníci zneužívajú reálne číslo inej osoby. Ak sa stanete obeťou trestného činu a podvodníkovi poskytnete vaše citlivé údaje, obráťte sa na najbližšie obvodné oddelenie polície," dodala polícia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies