Prehltnutie siníc môže vyvolať aj črevné problémy či nevoľnosť

NETKY.SK • 22 Júl 2024, 10:37 • 2 min
Prehltnutie siníc môže vyvolať aj črevné problémy či nevoľnosť

Upozornili na to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s tým, že k premnoženiu siníc môže dôjsť na prírodných vodných plochách.

slovakia

left justify in out

Prehltnutie väčšieho množstvo siníc môže viesť k črevným problémom, kŕčom alebo nevoľnosti. U detí zase dokážu sinice vyvolať dýchacie problémy, kožné vyrážky či zápaly očných spojiviek. Upozornili na to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s tým, že k premnoženiu siníc môže dôjsť na prírodných vodných plochách.

"Sinice sú mikroorganizmy, ktoré sú prirodzenou zložkou životného prostredia a v určitých množstvách aj súčasťou fytoplanktónu všetkých nádrží a jazier. Zvýšený výskyt siníc zaznamenávame najmä po dlhotrvajúcom slnečnom a teplom počasí a ich premnoženie znamená väčšie zdravotné riziko než premnoženie rias. Aj keď nie všetky sinice produkujú toxické a alergizujúce látky, riziko sa zvyšuje s dĺžkou pobytu vo vode a opakovaným kúpaním sa viac dní po sebe," ozrejmili.

Premnožené a nahromadené toxické sinice tvoria podľa Darka Babjaka z odboru hygieny životného prostredia ÚVZ SR vločky alebo zhluky kolónií. 

"Sú rozptýlené vo vodnom stĺpci alebo nahromadené na vodnej hladine vo forme pokrytia alebo viditeľnej kaše, takzvaného vodného kvetu, ktorý býva najčastejšie zelenej a modrozelenej farby. Ten sa môže podľa smeru vetra pohybovať po nádrži a zachytávať na brehoch, kde dochádza k jeho vysušovaniu a rozprašovaniu," povedal.

Apeloval na ľudí, aby do takejto vody nevstupovali a nedovolili sa deťom ani zvieratám hrať s vysušeným vodným kvetom.

Odlíšiť sinice a riasy možno podľa odborníkov jednoduchým spôsobom. Ľuďom odporučili, aby do priesvitnej nádoby nabrali vodu a nechali ju na svetle postáť 15 až 20 minút. 

"Ak sa na vode vytvorí prstenec farebnej hmoty pripomínajúci posekané ihličie alebo zelenú krupicu a voda pritom zostane číra, ide pravdepodobne o sinice. Ak zostanú mikroorganizmy rozptýlené vo vodnom stĺpci, ide o zdravotne nevýznamné riasy," vysvetlili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR, Foto: vitalia.cz
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies