Prečo máme po jedle chuť na dezert? Sladká bodka na záver má svoje vysvetlenie

NETKY.SK • 14 September 2024, 14:09 • 2 min
Prečo máme po jedle chuť na dezert? Sladká bodka na záver má svoje vysvetlenie

Jedným z hlavných dôvodov, prečo máme po jedle chuť na sladké, je tzv. špecifická senzorická sýtosť. Po konzumácii jedného typu jedla, napríklad slaného alebo mastného, sa naše chuťové bunky unavia a prestanú reagovať na tieto chute. Sladké jedlo však aktivuje iné chuťové bunky, čo nám umožňuje pokračovať v jedení, aj keď sme už sýti.

slovakia

left justify in out

Po výdatnom jedle sa často objaví túžba po niečom sladkom. Tento fenomén, známy ako „sladká bodka na záver“, má svoje korene v našej fyziológii, psychológii a kultúrnych zvykoch. Prečo teda máme po jedle chuť na dezert? Pozrime sa na niekoľko hlavných dôvodov.

Fenomén - senzorická sýtosť

Jedným z hlavných dôvodov, prečo máme po jedle chuť na sladké, je tzv. špecifická senzorická sýtosť. Po konzumácii jedného typu jedla, napríklad slaného alebo mastného, sa naše chuťové bunky unavia a prestanú reagovať na tieto chute. Sladké jedlo však aktivuje iné chuťové bunky, čo nám umožňuje pokračovať v jedení, aj keď sme už sýti.

Odborníčka na výživu Neha Ranglani sa v príspevku na Instagrame ponorila do hlavných dôvodov chuti na sladké po jedle:

Môže to byť fyziologické, čo znamená, že vaše telo potrebuje rýchly nárast energie, pretože trávenie je náročná práca a vaše telo potrebuje energiu na trávenie a spracovanie potravy a vstrebávanie živín.

Môže to byť psychické – zo zvyku túžite po sladkostiach. Vaše telo bolo naprogramované tak, aby po každom jedle túžilo po sladkostiach len preto, že to robíte už dlho.

Po konzumácii jedného typu jedla, napríklad slaného alebo mastného, sa naše chuťové bunky unavia a prestanú reagovať na tieto chute. Sladké jedlo však aktivuje iné chuťové bunky, čo nám umožňuje pokračovať v jedení, aj keď sme už sýti.
Po konzumácii jedného typu jedla, napríklad slaného alebo mastného, sa naše chuťové bunky unavia a prestanú reagovať na tieto chute. Sladké jedlo však aktivuje iné chuťové bunky, čo nám umožňuje pokračovať v jedení, aj keď sme už sýti.
Zdroj: foto: casaromanasweets.com

Hormonálna regulácia

Chuť na sladké môže byť tiež ovplyvnená hormonálnou reguláciou. Po jedle sa zvyšuje hladina inzulínu, čo môže spôsobiť pokles hladiny cukru v krvi. Tento pokles môže vyvolať túžbu po rýchlom zdroji energie, akým sú sladkosti. Okrem toho, konzumácia sladkého jedla stimuluje uvoľňovanie endorfínov a serotonínu, hormónov, ktoré navodzujú pocit pohody a spokojnosti.

„Ľudské telo funguje trochu ako auto – natankujete palivo do nádrže a potom jazdíte,“ vysvetľuje dietologička Anna Taylor, RD, LD. "Ak telo nedostane palivo, ktoré potrebuje, potom sa môže prejaviť silná fyzická túžba."
Aký druh paliva potrebuje vaše telo? Vyvážený príjem uhľohydrátov s vysokým obsahom vlákniny, chudých bielkovín a tukov prospešných pre srdce počas dňa.

Prečo túžime po cukre? Jednak to chutí. Mnohé potravinárske spoločnosti vykonávajú výskum, aby zistili, ktoré zložky potravín najviac lákajú chuťové bunky spotrebiteľov. „Naše mozgy sú napojené na to, aby sme si užívali veci, ktoré nás robia šťastnými,“ hovorí Taylor. "Najmä cukor uvoľňuje chemické látky v mozgu, ako je serotonín, vďaka ktorým sa cítime dobre." To nám dáva túžbu zažívať ten dobrý pocit znova a znova, deň čo deň.

Psychika či málo spánku

Naša túžba po sladkom po jedle môže byť tiež výsledkom naučeného správania a kultúrnych zvyklostí. V mnohých kultúrach je bežné zakončiť jedlo dezertom, čo môže vytvoriť podmienenú reakciu. Podobne ako Pavlovov pes, ktorý slintal pri zvuku zvončeka, aj my môžeme začať túžiť po sladkom po jedle, pretože sme si na to zvykli.

Iste, už všetci vieme, že každú noc potrebujeme aspoň sedem až deväť hodín spánku. A že naše telo a myseľ fungujú inak bez spánku. Napríklad nedostatok spánku môže prispieť k vašej chuti na cukor. Môžete mať tendenciu sa prejedať, keď ste unavení, a nerobiť tie najzdravšie rozhodnutia, pokiaľ ide o jedlo. Výskum ukazuje, že nedostatok spánku zohráva významnú úlohu v tom, ako váš mozog premýšľa o jedle a zvláda chute.

Zdvihnite ruku, ak sa vám to stalo: Ste príliš unavení na to, aby ste čo i len pomysleli na prípravu domáceho jedla a namiesto toho sa rozhodli pre rýchle občerstvenie alebo balené jedlá, ktoré môžu mať vysoký obsah pridaného cukru.

Napríklad nedostatok spánku môže prispieť k vašej chuti na cukor. Môžete mať tendenciu sa prejedať, keď ste unavení, a nerobiť tie najzdravšie rozhodnutia, pokiaľ ide o jedlo. Výskum ukazuje, že nedostatok spánku zohráva významnú úlohu v tom, ako váš mozog premýšľa o jedle a zvláda chute.
Napríklad nedostatok spánku môže prispieť k vašej chuti na cukor. Môžete mať tendenciu sa prejedať, keď ste unavení, a nerobiť tie najzdravšie rozhodnutia, pokiaľ ide o jedlo. Výskum ukazuje, že nedostatok spánku zohráva významnú úlohu v tom, ako váš mozog premýšľa o jedle a zvláda chute.
Zdroj: foto: Getty Images

Nutričné potreby a stres

Ďalším faktorom môže byť naša potreba vyváženej stravy. Po konzumácii jedla, ktoré je bohaté na bielkoviny a tuky, môže naše telo túžiť po sacharidoch, aby dosiahlo nutričnú rovnováhu. Sladké jedlo môže poskytnúť rýchly zdroj energie a doplniť zásoby glykogénu v pečeni a svaloch.

Pristihnete sa pri prejedaní sladkým? Keď sa to stane nabudúce, venujte pozornosť svojej úrovni stresu. Mali ste obavy z veľkej pracovnej prezentácie? Riešite rodinnú drámu? Stavíme sa, že vás neprekvapí, ak počas stresových situácií budete chcieť len polliter zmrzliny a iné sladké dobroty.

Je to preto, že vaše stresové hormóny prispievajú k vašej túžbe po cukre a zvyšujú hladinu ghrelínu. Ghrelín, známy ako hormón hladu, stimuluje vašu chuť do jedla. A výskum ukazuje , že zvýšenie hladín ghrelínu môže prispieť k vašej túžbe po cukre.

"Nízke hladiny serotonínu môžu tiež vyvolať túžbu po cukre," vysvetľuje Taylor. "Takže, ak sa cítite na dne alebo v strese, cukor môže byť obzvlášť príťažlivý."

Ako zvládnuť chuť na sladké po jedle?

Väčšinou nezaškodí dať si malú porciu sladkostí. Výživová poradkyňa hovorí, že ak sa po malom množstve sladkostí cítite energicky a nasýtene, nemalo by vás to veľmi znepokojovať. Ak sa však po sladkom po jedle cítite malátne, nastáva problém.

Túžba po sladkostiach po jedle je univerzálny fenomén, ktorý zaujal nadšencov jedla aj vedcov. Túžba po cukre po jedle je bežná, ale môže vám brániť v chudnutí. Ak máte pocit, že tento zvyk jesť sladkosti po každom jedle spôsobuje, že priberáte na váhe alebo ste letargický a nafúknutý, je čas zamyslieť sa nad príčinami tohto bežného sklonu a objaviť niekoľko praktických tipov, ako udržať chuť na sladké pod kontrolou.

Keď jete cukor, váš mozog uvoľňuje do mozgu serotonín, chemikálie, ktoré sú „dobrý pocit“. Sladké jedlá sú tiež vysoko energetické, čo vám dodá energiu a náladu (hoci účinky netrvajú dlho)! Dobrou správou je, že môžete pretrénovať svoj mozog, aby po hlavných jedlách prestal mať chuť na niečo sladké.

Ak sa snažíte obmedziť konzumáciu sladkostí, existuje niekoľko stratégií, ktoré vám môžu pomôcť. Jednou z nich je pridať do hlavného jedla rôzne chute, textúry a vône, aby ste sa cítili viac uspokojení a nemali pocit, že vám niečo chýba. Ďalšou možnosťou je nahradiť sladkosti zdravšími alternatívami, ako sú ovocie alebo orechy, ktoré majú nižší glykemický index a poskytujú cenné živiny.

Ďalšou možnosťou je vymeniť svoje maškrtné jedlo za zdravšie, sladké jedlo, ako je ovocie alebo jogurt. Z krátkodobého hľadiska je to dobrá voľba, pretože sa rozhodujete pre zdravšie možnosti.

Ak sa snažíte obmedziť konzumáciu sladkostí, existuje niekoľko stratégií, ktoré vám môžu pomôcť. Jednou z nich je pridať do hlavného jedla rôzne chute, textúry a vône, aby ste sa cítili viac uspokojení a nemali pocit, že vám niečo chýba.
Ak sa snažíte obmedziť konzumáciu sladkostí, existuje niekoľko stratégií, ktoré vám môžu pomôcť. Jednou z nich je pridať do hlavného jedla rôzne chute, textúry a vône, aby ste sa cítili viac uspokojení a nemali pocit, že vám niečo chýba.
Zdroj: foto: heart.org

Chuť na dezert po jedle je komplexný fenomén, ktorý je ovplyvnený fyziologickými, hormonálnymi, psychologickými a kultúrnymi faktormi. Pochopenie týchto mechanizmov nám môže pomôcť lepšie zvládať túžbu po sladkom a robiť zdravšie stravovacie rozhodnutia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: ndtv.com, health.clevelandclinic.org. titulná foto: istockphoto.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies