Premiér Fico pozýva opozičných lídrov na rokovanie o konsolidácii

NETKY.SK • 23 September 2024, 14:03 • 2 min
Premiér Fico pozýva opozičných lídrov na rokovanie o konsolidácii

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico pozval lídrov opozičných strán na spoločné rokovanie, ktoré sa uskutoční v utorok o 9:30 na Úrade vlády. Hlavnou témou budú nedávno schválené konsolidačné opatrenia, ktoré majú zlepšiť stav verejných financií.

slovakia

left justify in out

Robert Fico, predseda vlády, sa rozhodol otvoriť diskusiu o konsolidačných opatreniach, ktoré minulý týždeň schválil jeho kabinet. Oslovil preto lídrov strán Progresívne Slovensko, Sloboda a Solidarita a Kresťanskodemokratické hnutie, ktorí patria medzi kritikov navrhovaných zmien.

Fico v oficiálnom liste pozval lídrov týchto strán na utorok 9:30, kedy by sa malo uskutočniť rokovanie na Úrade vlády. Zámerom stretnutia je prerokovať spôsoby, ako dosiahnuť potrebné fiškálne úspory vo výške 2,7 miliardy eur, pričom Fico zdôraznil, že vláda je pripravená zohľadniť akékoľvek konštruktívne návrhy, pokiaľ budú v súlade s dosiahnutím plánovaných cieľov.

 

Fiškálna konsolidácia ako priorita

Podľa Fica konsolidácia verejných financií nie je otázkou politických preferencií, ale nevyhnutnosťou, ktorú uznávajú všetky politické strany aj sociálni partneri. Vláda podľa neho vidí deficit a verejný dlh len ako finančné nástroje na dosiahnutie cieľov, ktoré vyplývajú z programového vyhlásenia.

Fico zároveň naznačil, že konsolidačné opatrenia majú za cieľ nielen stabilizovať ekonomiku, ale aj zabezpečiť dlhodobý rozvoj Slovenska. Pozvanie na rokovanie je teda snahou o dialóg medzi vládou a opozíciou, ktorý by mohol prispieť k lepšej spolupráci pri riešení fiškálnych výziev.

Zdroj: FB/Robert Fico

Očakávania od opozície

Fico v liste opozícii vyzval, aby predložila alternatívne návrhy, ktoré by boli schopné dosiahnuť potrebné úspory vo výške 2,7 miliardy eur. Premiér tým ukázal ochotu diskutovať a prípadne prijať návrhy, ak budú realistické a pomôžu dosiahnuť fiškálne ciele.

Napriek tomu, že opozícia sa voči niektorým aspektom konsolidácie stavia kriticky, stretnutie môže otvoriť priestor pre vzájomnú komunikáciu a zlepšenie situácie v oblasti verejných financií.

Rokovania by sa podľa Fica mali uskutočniť čo najskôr aj v Národnej rade, kde by mohli byť návrhy rýchlo implementované, ak sa nájde konsenzus medzi politickými stranami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Robert Fico, Foto: FB/Úrad vlády Slovenskej republiky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies