V niektorých rodinách sa pripíja pri štredrovečernom stole klasicky – s nejakým slávnostným výberovým vínom alebo bublinkami. No niekde si k tomu radi pridajú trochu viac grádov...
Rozšíreným vianočným prípitkom nielen na trhoch, ale aj v domácnostiach sa stal punč. Môžete si ho urobiť podľa vkusu slabší alebo silnejší, ani pri dochutení sa fantázii medze nekladú.
Najčastejšie sa robí z rumu alebo koňaku, no môžete pri jeho príprave použiť aj vodku alebo gin. Základný alkohol sa kombinuje s bielym alebo červeným vínom, k tomu ovocné šťavy, sirupy, niekde sa dokonca používajú aj vyšľahané vajcia.
Punč môžete dochutiť citrónom, hrozienkami, brusnicami, či iným čerstvým, alebo sušeným ovocím. Chýbať by nemal cukor, pre dokonalú chuť dodajte aj trochu škorice.
Postup prípravy punču:
Do zovretej vody pridáme cukor, čierny čaj, necháme vylúhovať. Po vybratí sáčku pridáme šťavu z pomarančov, citrónov, klinčeky, škoricu. Prilejeme červené víno, rum, necháme postáť, aby sa chute spojili. Do pohárov si medzitým pripravíme nakrájané kúsky ovocia (pomaranče, jalbká, maliny...), zalejeme zohriatym punčom.
Slovenská špecialita - hriatô
V našich končinách máme však aj iný alkoholický nápoj, ktorý sa v mnohých rodinách podáva k sviatočnému stolu. Hriatô sa vyrába z pálenky (slivovica, hruškovica, marhuľovica...), medu, klinčekov, cukru, citrónu, pridať môžete škoricu a ďalšie koreniny.
Zaujímavou tradíciou je podoba nápoju hriatô na strednom Slovensku, kde sa pridáva aj rozohriata husacia masť a oškvarky, alebo opečené kúsky slaniny.
Kedysi sa hriatô považovalo za liek na všetko možné, dnes už existujú rôzne zdokonalené recepty, aby hriatô na Štedrý večer dokonale rozvoňalo naše domácnosti a pošteklilo chuťové poháriky pred hodovaním.
Postup prípravu hriatô:
V rajničke si roztopíme kryštálový cukor (1 až 2 PL, podľa toho, či chcete sladšiu alebo menej sladkú podobu nápoja) necháme skaramelizovať. Karamel zalejeme vodou, necháme rozvariť, rozpustiť. Vlejeme 1 dl alkoholu, prehrejeme.
Nasledujúci krok si zvoľte podľa toho, či chcete stredslovenskú, alebo inú verziu nápoja. Ak chcete tú autentickú, pôvodnú, pripravte si z nadrobno nakrájanej slaninky škvarky a pridajte do nápoja.
Ak chcete viac vianočný sviatočný nápoj, pridajte namiesto škvarkov med, citrónovú a pomarančovú kôru, klinčeky, datle, figy (podľa chuti), škoricu.... To všetko povarte v karameli ešte pred pridaním alkoholu. Podáva sa horúce.
Na zdravie!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies