Putin nariadil armáde zvýšiť počet vojakov o 180 000 na 1,5 milióna, keďže ostré boje na Ukrajine pokračujú

NETKY.SK • 17 September 2024, 10:17 • 2 min
Putin nariadil armáde zvýšiť počet vojakov o 180 000 na 1,5 milióna, keďže ostré boje na Ukrajine pokračujú

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok nariadil armáde krajiny zvýšiť počet vojakov o 180 000 na celkový počet 1,5 milióna, keďže vojenské akcie Moskvy na Ukrajine sa ťahajú už viac ako dva a pol roka.

slovakia

left justify in out

Putinov dekrét zverejnený na oficiálnej webovej stránke vlády nadobudne účinnosť 1. decembra. Stanovuje celkový počet ruského vojenského personálu na takmer 2,4 milióna, z toho 1,5 milióna vojakov, a nariaďuje vláde, aby zabezpečila potrebné finančné prostriedky.

K predchádzajúcemu zvýšeniu počtu ruských vojakov došlo v decembri minulého roka, keď Putinov dekrét stanovil celkový počet ruských vojakov na približne 2,2 milióna, z toho 1,32 milióna vojakov.

Najschopnejšie ruské jednotky pokračujú v ofenzíve na východe Ukrajiny, kde v posledných mesiacoch dosahujú postupné, ale stabilné úspechy.

V júni Putin vyčíslil počet vojakov zapojených do tzv. „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine na takmer 700 000.

Po povolaní 300 000 záložníkov v súvislosti s ukrajinskou protiofenzívou na jeseň 2022 prešli ruské úrady na dopĺňanie radov jednotiek bojujúcich na Ukrajine vojakmi dobrovoľníkmi, ktorých prilákali relatívne vysoké mzdy.

Mnohí komentátori poznamenali, že Kremeľ sa zdráha povolať viac záložníkov, pretože sa obáva domácej destabilizácie, ako tomu bolo v roku 2022, keď z Ruska utiekli státisíce ľudí, aby sa vyhli vyslaniu do boja.

Nedostatok vojenského personálu sa všeobecne uvádza ako hlavný dôvod úspechu ukrajinského vpádu do ruskej Kurskej oblasti, ktorý sa začal 6. augusta.

Kremeľ sa snažil vyhnúť presunu jednotiek z východnej Ukrajiny a spoliehal sa na posily z iných oblastí, aby zastavil ukrajinský vpád. Ruské ministerstvo obrany v pondelok informovalo o opätovnom získaní kontroly nad ďalšími dvoma dedinami v Kurskej oblasti od ukrajinských síl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Foto: CNN / Getty Images / Contributor
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies