Každý vie, že k pravým slovenským Vianociam patrí dobré jedlo. Najtradičnejším pochodom je kapor, avšak aj ten sa dá pripraviť na niekoľko spôsobov. Nebojte sa experimentovať a skúste ho tento rok pripraviť neobyčajne, na maďarský spôsob.
Kombinácia ryby a rezancov možno znie zvláštne, no kapor na spôsob „Dorozsmai“ presvedčí vaše chuťové bunky. Recept je o niečo náročnejší, avšak výsledok stojí za to.
Suroviny
1 kg kapra (filé alebo sladkovodný sumec)
50 dkg domáce rezance
50 dkg šampiňónov
15 kg slaniny
2 stredné kúsky papriky
1 veľké paradajka (alebo 15 dkg domáceho leča)
2 dkg štipľavej papriky (podľa chuti)
2 veľké cibule
1 strúčik cesnaku
soľ podľa chuti
korenie podľa chuti
paprika podľa chuti (mletá)
3 dl slnečnicový olej
20 dkg strúhanky
1 lyžica múky
625 g kyslej smotany
Postup
Rybu nakrájame na menšie kúsky, posolíme a necháme hodinu odstáť. Medzitým pripravíme hubový papríkáš. Nakrájanú slaninu dáme na panvicu, pridáme jemne nakrájanú cibuľu a udusíme. Nakrájame papriku a paradajky na malé kocky, huby na plátky. Na podusenú cibuľku pridáme roztlačený cesnak, posypeme červenou paprikou a varíme s nakrájanou zeleninou, kým nebude mäkká. Pridávame korenie, soľ. Rozmiešame múku s kyslou smotanou a tiež ju pridáme do zmesi a povaríme. Pripravíme domáce rezance, rybu obalíme v trojobale a vysmažíme. Rezance zmiešame s omáčkou, následne vložíme do misy a rybu dáme na vrch. Vrch polejeme trochou kyslej smotany, ozdobíme paprikou a paradajkami.
Potom vložíme do rúry a do zlatista upečieme. Rúru nastavíme na 200 stupňov.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies