Rizoto nie je dusená ryža. Pravé rizoto by malo mať krémovú konzistenciu a zrnká ryže by mali byť al dente – jemné na povrchu a tvrdšie vo vnútri. V skutočnosti nie je nič jednoduchšie. Pri výbere správnych a kvalitných ingrediencií, a dodržaní zopár pravidiel budete mať na stole do 20 minút dokonalú taliansku večeru a k nej otvorené dobré vínko.
Rizoto so šampiňónmi
Suroviny:
500 g ryža na rizoto, 2 ks cibuľa, 375 g šampiňóny, 70 g maslo, 200 ml biele suché víno, 1 liter
zeleninový vývar, 3 PL olej, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Huby očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Na panvici ohrejeme olej, na ktorom huby za stáleho miešania restujeme 6 až 7 minút. Osolíme, okoreníme a odstavíme. Cibuľu ošúpeme a najemno nakrájame. V hrnci rozpustíme kúsok masla, na ktorom opečieme cibuľu s ryžou dosklovita. Podlejeme vínom, osolíme a okoreníme. Na intenzívnom plameni povaríme asi 3 minúty. Potom oheň stiahneme na minimum a za stáleho miešania ryžu po naberačkách podlievame horúcim vývarom tak, aby bola vždy zakrytá tekutinou. Varíme zhruba 40 minút. Do uvarenej ryže pridáme huby a zvyšné studené maslo. Premiešame a varíme ešte 2 minúty. Rozdelíme na taniere a ihneď podávame.
Špenátové rizoto
Suroviny:
3 strúčiky cesnak, 100 ml smotana na varenie, 1 ks vajce, 50 g maslo, 200 ml suché biele víno, 300 g ryža arborio, baldo či carnaroli, 1 ks cibuľa, čerstvý baby špenát, čierne korenie, soľ, kvalitný olivový olej, domáci vývar
Postup:
Cibuľku speňte s cesnakom, pridajte ryžu, zalejte 1 dl vína. Baby špenát sparte vriacim vývarom a pridávajte k ryži, opäť len do výšky ryže. Namiesto poslednej dávky vývaru použite osolenú, okorenenú smotanu na varenie, v ktorej ste rozmiešali vajíčko. Na krémovosti rizotu pridáte opäť maslom a parmezánom.
Rizoto so slaninkou a s hráškom
Suroviny:
1 liter kurací vývar, 50 g maslo, 1 ks väčšia cibuľa, 2 strúčiky cesnak, 2 PL paradajkový pretlak, 400 g ryža na rizoto (arborio), 180 ml, suché biele víno, 250 g, kokteilové paradajky, 8 plátkov slanina pancetta, 185 g mrazený hrášok, 40 g najemno strúhaný parmezán, 1 stonka, čerstvá bazalka
Postup:
Kurací vývar zohrejeme na miernom ohni. Cesnak spolu s cibuľou ošúpeme a najemno nasekáme. Na panvici zohrejeme maslo, pridáme cibuľu, cesnak a opečieme dosklovita. Pridáme paradajkový pretlak, premiešame a dusíme asi 1 minútu. Potom pridáme ryžu, víno a odokryté na miernom ohni povaríme, kým sa tekutina neodparí. Potom pridáme hrnček horúceho vývaru, miešame a varíme na miernom ohni. Keď sa tekutina opäť odparí, pridáme ďalší hrnček vývaru, premiešame a ďalej varíme. Trvá to asi 20 minút. Medzitým dáme na plech zvlášť paradajky a zvlášť pancettu. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme približne 15 minút. Do horúceho rizota pridáme mrazený hrášok a miešame a varíme, kým sa neprehreje. Pridáme zvyšné maslo, parmezán a dobre premiešame. Rizoto servírujeme s nalámanou opečenou pancettou, paradajkami a ozdobené lístkami bazalky.
Citrónovo-rozmarínové rizoto
Suroviny:
450 g ryža na rizoto, 3 ks červená cibuľa, 500 ml biele víno, 1 zväzok rozmarín, 3 PL olivový olej, 60 g strúhaný parmezán, 1 PL hnedý cukor, strúhaná kôra a štava z 1 citróna, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Cibuľu ošúpeme a nasekáme. Ryžu na sitku premyjeme tečúcou vodou, až vyplavíme všetok škrob. Vývar prevaríme s rozmarínom, pričom niekoľko ihličiek odložíme bokom na ozdobu. Necháme 10 minút odstáť, potom vývar precedíme. Vo väčšom hrnci na oleji opečieme cibuľu a ryžu dosklovita. Pridáme cukor, citrónovú šťavu, vývar a víno. Zakryjeme a privedieme do varu. Plameň stiahneme na minimum a rizoto prikryté varíme 20 minút. Občas premiešame a dbáme na to, aby ryža ku koncu varenia neprihorela. Podla potreby pridáme ďalšiu tekutinu. Do hotového rizota primiešame strúhaný parmezán a ozdobíme ihličkami rozmarínu.
Rizoto s parmezánom a s paradajkami
Suroviny:
900 ml zeleninový vývar, 100 ml biele víno, 150 g konzervované paradajky, 100 g čerstvo strúhaný parmezán, 80 g vychladené maslo, 6 ks paradajka, 3 PL olivový olej, 2 ks cibuľa, 1 ks viazanička bazalky, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. V panvici rozpálime olej. Pridáme cibuľu, ryžu a chvíľu opražíme. Zalejeme vínom a za stáleho miešania varíme, pokým ryža nevpije všetku tekutinu. Necháme zovrieť vývar a po naberačkách ho prilievame k ryži, ktorá by mala ne absorbovať tekutinu. Medzitým, ako sa varí ryža, umyjeme paradajky a zalejeme ich vriacou vodou. Následne ich ošúpeme, očistíme a pokrájame nadrobno. Paradajky pridáme k variacej sa ryži a varíme ešte 10 minút. Osolíme, okoreníme a pridáme maslo nakrájané na plátky. Konzervované paradajky scedíme. Rizoto rozdelíme na 6 tanierov a ozdobíme ho paradajkami z konzervy a bazalkou. Posypeme parmezánom a ihneď podávame.
Prajeme dobrú chuť.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies