REPORTÁŽ Banská Bystrica SNP80: Na strunu divákov udreli folkloristi v krojoch +FOTO +VIDEO

NETKY.SK • 4 September 2024, 15:32 • 3 min
REPORTÁŽ  Banská Bystrica SNP80:  Na strunu divákov udreli folkloristi v krojoch +FOTO +VIDEO

BANSKÁ BYSTRICA – Slávnostný Galaprogram pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania sa vo štvrtok odštartoval o 20.30. Moderovanie organizátori zverili do rúk skúsenej, sympatickej Marianny Ďurianovej. Veľká časť programu bola venovaná folklórnej tematike.

slovakia

left justify in out

Folklór je tradícia, na ktorú sme pyšní. Zdobí náš národ. Bolo veľmi zaujímavé pozorovať  účinkujúcich v zákulisí, ako sa pripravujú na vystúpenia. Robili to s radosťou a tešili sa na to, že majú príležitosť prezentovať pred publikom to, čo ich baví a napĺňa už od detstva. Oku lahodili krásne, bohato zdobené kroje. Na tvárach nechýbal úsmev a cítiť bolo nadšenie.


 
Detský folklórny súbor

Je to skutočne pekný pohľad, keď vidíte deti oblečené do krojov. Detský folklórny súbor Matičiarik z Banskej Bystrice nám predstavila pedagogička spevu Tatiana Strečanská. Prezradila, že budú spievať pieseň „Kopala studienku“, po ktorej nasledovala slovenská hymna. Deti divákov očarili v nádherných krojoch. Tatiana neskrývala radosť z toho, že ako jediný detský súbor môžu vystupovať na tak veľkom pódiu pred očami tisícok divákov.

Trombitáši Štefánikovci

Vo folklórnom programe nechýbali ani chlapci z púchovskej doliny, z Nimnice, z Vrbového, aj z Kysúc, ktorí sa príznačne pomenovali Trombitáši Štefánikovci.
Nástroje, na ktorých Štefánikovci hrajú, sú typické a charakteristickú pre túto oblasť. Vyrábajú si ich väčšinou sami.

Fujary, trombity, pastierske rohy a rôzne píšťalky, dominantné pre tento región, pochádzajú z dielne Jána Štefánika, Pavla Novosáda a Ivana Bobota. 

Výrobky z produkcie Štefánikovcov používa aj ľudový umelecký kolektív Lúčnica, SĽUK a sú vystavené aj v Ovčiarskom múzeu v Liptovskom Hrádku. Ján Štefánik, Pavol Novosád a Ivan Bobot sú držiteľmi Ocenenia Dr. Ladislava Lenga -  lnstrumentum excellence a pýšia sa cenou Zlatá fujara za výrobu ľudových hudobných pastierskych nástrojov. 

Pavol Štefánik získal v roku 2005 titul Laureát za hru na fujara trombitu a Pastiersky roh v Banskej Bystrici na Štátnej súťaži inštrumentalistov, hudobného folklóru a v roku 2007 ocenenie Zlaté pásmo na medzinárodnom festivale v Košiciach - Cassovia folkfest.

V roku 2017 vyšlo hudobné pastierske CD Grúňom Hore.

Na Galaprograme zahrali na trombitách a pastierskych rohoch.

   

Bičiari Slovenska

V programe vystúpili aj Bičiari Slovenska, jedinečná skupina, ktorá sa venuje plieskaniu bičom. Túto skupinu na účinkovanie oslovil Marek Ťapák.

Martin Brxa z Turian učí umeniu plieskania bičom. Venuje sa mu už vyše 30 rokov. „Som výrobca tradičných slovenských ľudových predmetov. Táto slovenská tradícia ma očarila už v mladom veku, keď som si ako chlapec vyrábal rôzne nožíky, biče, píšťalky,“ vyznal sa Brxa. Neskôr vyhľadával starých majstrov, ktorí mali dlhoročné skúsenosti vo tomto remesle. Priznal, že od nich sa naučil veľa vecí, napríklad tradičné techniky, ktoré sa dedili z pokolenia na pokolenie.

„Všetky poznatky som zdokonaľoval a použil vo svojich výrobkov, aby sa naša kultúra čo najlepšie zachovaná pre ďalšiu generáciu,“ dodal Brxa. Z jeho dielne pochádzajú pastierske biče, fujary, píšťalky, trombity, valašky, pastierske nožíky, pastierske opasky a kapsy, dvakrát opásavé opasky, krpce, zápästníky a mnoho ďalších výrobkov.

 

Ponúkame vám rozhovor s Tatianou Strečanskou z Detského folklórneho súboru Matičiarik, Martinom Brxom z Turian, ktorý učí umeniu plieskania bičom, a predstavíme aj člena skupiny Trombitášov Štefánikovcov.

 

VIDEO
(zdroj: Netky)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Text: Netky/Renáta Koreňová, Foto: Netky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies