Rezort školstva spúšťa nový národný projekt, ktorým podporí vzdelávanie dospelých

NETKY.SK • 4 Júl 2024, 15:47 • 2 min
Rezort školstva spúšťa nový národný projekt, ktorým podporí vzdelávanie dospelých

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR oznamuje spustenie nového národného projektu pod názvom Systém individuálnych vzdelávacích účtov – časť I: Elektronická platforma individuálnych vzdelávacích účtov (EPIVU). Tento inovatívny projekt predstavuje revolúciu v oblasti vzdelávania dospelých a prináša množstvo výhod pre jednotlivcov i spoločnosť ako celok.

slovakia

left justify in out

Cieľom výzvy je vytvoriť dynamickú a prepojenú platformu, ktorá občanom umožní prístup k širokému spektru vzdelávacích programov a iniciatív. EPIVU bude slúžiť ako centrálny priestor, kde sa stretávajú individuálne požiadavky na vzdelávanie, ponuky kurzov a programov a iniciatívy zamerané na osobný a profesijný rozvoj. Táto synergia napomôže jednotlivcom v lepšom prispôsobení sa potrebám trhu práce a podporí ich osobný rast.

Individuálne vzdelávacie účty (IVU) sú navrhnuté tak, aby financovali vzdelávanie každého občana. Tieto účty poskytujú ľuďom možnosť prevziať kontrolu nad svojou budúcnosťou prostredníctvom ďalšieho vzdelávania, pričom si môžu slobodne zvoliť obsah, miesto a formu svojho vzdelávania.

IVU zároveň umožňujú kumuláciu prostriedkov z viacerých zdrojov, čo zaručuje prístup k úhrade nákladov na vzdelávanie od veku 16 rokov, bez ohľadu na aktuálne vzdelanie či sociálne pomery.

Tento projekt je súčasťou širšej iniciatívy na úrovni EÚ a ďalších rozvinutých krajín, kde prínosy IVU ocenia nielen jednotlivci so záujmom o vzdelávanie a zvyšovanie kvalifikácie, ale aj zamestnávatelia a inštitúcie, ktoré prechádzajú transformáciou na znalostne orientovanú spoločnosť.

Projekt bude podporený zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu Slovensko a jeho priority - Zručnosti pre lepšiu adaptabilitu a inklúziu. Celková výška finančných prostriedkov pre podporu prvého z národných projektov smerujúcich k implementácii stratégie individuálneho vzdelávania dospelých je takmer 2,3 milióna eur.

Národný projekt EPIVU je prvým krokom k širšej finančnej podpore individuálnych vzdelávacích účtov a nastaveniu možností a oblastí vzdelávania. Tento projekt bude následne podporený zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu plus, čím sa zabezpečí kontinuálny rozvoj a implementácia inovatívnych vzdelávacích iniciatív.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR, Foto: freepik.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies