Rieky a ich prekvapivé zmeny: Fenomén avulzie ako hrozba pre obyvateľstvo

NETKY.SK • 28 September 2024, 15:25 • 2 min
Rieky a ich prekvapivé zmeny: Fenomén avulzie ako hrozba pre obyvateľstvo

Rieky môžu meniť svoj smer, čo predstavuje vážnu hrozbu pre obyvateľov. Nový výskum naznačuje, že proces avulzie, pri ktorom sa vytvára nové koryto existujúcej rieky, môže viesť k katastrofálnym záplavám. Vedci objavili, že tento jav, hoci prirodzený, je ťažko predvídateľný a jeho následky môžu mať fatálne následky.

slovakia

left justify in out

Vedeli ste, že rieky dokážu zmeniť smer?

Tento jav, nazývaný avulzia, je nielen fascinujúci, ale aj veľmi nebezpečný. Nové výskumy vedcov objasňujú proces vytvárania nového koryta existujúcich riek, ktorý môže viesť k katastrofálnym záplavám.

Avulzia je prirodzený, no ťažko predvídateľný jav, ktorý vzniká, keď rieka obchádza svoje meandre a formuje nové koryto.

K zmenám toku dochádza, keď hladina vody v rieke stúpne nad okolitú krajinu, často v dôsledku nahromadenia sedimentu v súčasnom koryte. Keď sa to stane, rieka sa môže vyliať z brehov a vytvoriť si nový tok, čo vedie k záplavám, ktoré ohrozujú obyvateľov v blízkosti rieky.

 

Obrazok
Zdroj: imeteo

Vedci skúmali avulziu podrobne

Historické prípady, ako záplavy spôsobené avulziou rieky Indus v Pakistane v roku 2010, ktoré postihli viac ako 20 miliónov ľudí, alebo jav na rieke Kosi v Indii v roku 2008, ktorý zasiahol viac ako 30 miliónov obyvateľov, ukazujú vážnosť tohto javu.

Škody boli odhadované na viac ako miliardu dolárov a zahynuli stovky ľudí.

Najnovšia publikácia tímu vedcov vedeného Jamesom Jakeom Gearo, postgraduálnym študentom na Katedre vied o Zemi a atmosfére (EAS), po prvýkrát naznačila podmienky vedúce k zmenám riek. Ich zistenia, publikované v prestížnom časopise Nature, preukazujú, že k náhlym zmenám toku rieky dochádza z dvoch hlavných dôvodov: zdvihnutím koryta nad záplavovú oblasť alebo ponukou strmšej cesty na oboch stranách rieky.

 

obrazok
záplavy v Pakistane v roku 2010
Zdroj: Lidovky
obrazok
záplavy v Pakistane v roku 2010
Zdroj: mujRozhlas

Vedci analyzovali údaje zo 174 riečnych avulzií po celom svete a pomocou satelitných snímok sledovali pohyb riek za posledné desaťročia. Výsledky ukazujú, že zmeny toku sú častejšie v blízkosti pohorí a pobrežných oblastí, kde sa sedimenty rýchlo hromadia.

74 % týchto avulzií sa vyskytlo práve v týchto oblastiach.

Pomoc pri povodniach?!

Vedci sa domnievajú, že ich výskum by mohol byť užitočný pre vlády a plánovačov pri identifikácii oblastí s vysokým rizikom náhlych záplav. Autori štúdie zdôrazňujú, že je dôležité zohľadniť fenomén avulzie pri hodnotení povodňového rizika.

Tradičné modely povodní sa totiž zameriavajú na stúpajúce hladiny vody kvôli silnému dažďu, avšak bleskové povodne sa môžu objaviť bez varovania aj v oblastiach, kde zrážky nie sú problémom.
Avulzie sú preto obzvlášť nebezpečné a ťažko predvídateľné, podobne ako zemetrasenia. To podčiarkuje nutnosť ďalšieho skúmania tohto javu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: Nature, imeteo, Foto: Hashtag
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies