Robotníkov uväznených niekoľko dní v thajskom tuneli našli mŕtvych

NETKY.SK • 30 August 2024, 12:47 • 2 min
Robotníkov uväznených niekoľko dní v thajskom tuneli našli mŕtvych

BANGKOK - Traja zahraniční pracovníci uväznení v zrútenom vlakovom tuneli zomreli napriek záchranným snahám, ktoré trvali viac ako päť dní, informovali thajské úrady.

slovakia

left justify in out

Muži, dvaja z Číny a jeden z Mjanmarska, boli ešte vo štvrtok považovaný za stále nažive. Boli uväznení, keď sa časť tunela, ktorý stavali, zrútila v sobotu v okrese Pak Chong, asi 200 km (124 míľ) severovýchodne od hlavného mesta Bangkok.

V piatok úrady oznámili, že všetci traja zomreli, pričom prvotné vyšetrovanie naznačovalo, že to bolo spôsobené nedostatkom vzduchu.

Tunel, ktorý bol vo výstavbe a je súčasťou projektu vysokorýchlostnej železnice medzi Thajskom a Čínou, sa minulú sobotu okolo 23:40 miestneho času (16:40 SEČ) zrútil v dôsledku zosuvu pôdy.

Záchranári, pozostávajúci z predstaviteľov Štátnych železníc Thajska (SRT) a čínskeho tímu reakcie na katastrofy, pracovali počas minulého týždňa 24 hodín denne s nádejou na záchranu obetí. Snažili sa pumpovať kyslík do tunela, aby udržali robotníkov nažive, ale nie je jasné, či sa trubice, ktoré použili, dostali k robotníkom.

Vo štvrtok našli záchranári telo barmského kamionistu zahrabané pod hromadou zeminy a skál. Telá dvoch čínskych robotníkov, dozorcu a obsluhy rýpadla, našli v piatok približne o 06:00 miestneho času (00:00 SEČ), uviedla SRT.

Všetky tri telá našli asi 25 metrov od miesta, kde sa zrútil tunel, uviedli úradníci. Miestne správy tvrdia, že záchranári sa v stredu dostali len na jeden meter k jednému z mužov. V ten istý deň údajne počuli slabé zvuky, o ktorých si mysleli, že prichádzajú od mužov.

Skenery a pátracie psy tiež odhalili vitálne znaky, čo ponúkalo nádej, že robotníci môžu byť stále nažive.

Záchranné práce však postupovali pomaly v dôsledku pokračujúceho zosuvu pôdy - padajúca špina neustále blokovala diery, ktoré záchranári urobili, aby sa dostali hlbšie do tunela.

Dočasný thajský minister vnútra Anutin Charnvirakul uviedol, že záchranárom prekáža "obmedzenie techniky". Museli dávať pozor, aby ich kopanie nespôsobilo zrútenie iných častí tunela, povedal s tým, že záchranári museli pre vlastnú bezpečnosť postaviť 3 metre vysoké nosné konštrukcie. „Nesnažili sme sa len zachrániť životy obetí, museli sme [zaistiť bezpečnosť] aj záchranárov a pracovníkov,“ povedal.

Thajská polícia začala vyšetrovanie incidentu, pričom stavebné práce v okolí tunela sú nateraz pozastavené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Foto: State Railway of Thailand
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies