Šéf amerického Fedu naznačil menšie znižovanie sadzieb v budúcnosti

NETKY.SK • 1 Október 2024, 10:34 • 2 min
Šéf amerického Fedu naznačil menšie znižovanie sadzieb v budúcnosti

WASHINGTON - Predseda amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Jerome Powell v pondelok uviedol, že ak ekonomické údaje zostanú stabilné, budúce zníženie sadzieb by malo byť menšie ako septembrové zníženie o pol percentuálneho bodu.

slovakia

left justify in out

"Pokiaľ ide o budúcnosť, ak sa ekonomika bude vyvíjať podľa očakávaní, politika sa časom posunie k neutrálnejšiemu postoju. Nie sme však na žiadnom vopred stanovenom kurze," povedal Powell v pripravenom prejave na výročnom zasadnutí Národnej asociácie pre podnikovú ekonomiku v Nashville v americkom štáte Tennessee.

"Naše rozhodnutie znížiť základnú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov odráža našu rastúcu dôveru, že pri vhodnej rekalibrácii našej politiky možno udržať silu trhu práce v kontexte mierneho hospodárskeho rastu a inflácie, ktorá sa udržateľne pohybuje na úrovni 2 %," povedal.

Počas otázok a odpovedí, ktoré nasledovali po jeho prejave, predseda Fedu povedal, že Federálny výbor pre operácie na voľnom trhu - orgán Fedu, ktorý určuje politiku - sa neponáhľa s rýchlym znížením sadzieb.

"Ak sa bude ekonomika vyvíjať podľa očakávaní, znamenalo by to v tomto roku ďalšie dve zníženia sadzieb, spolu o 50 (bázických bodov)," povedal Powell.

Ilustračné foto - sídlo amerického Federálneho rezervného systému.
Ilustračné foto - sídlo amerického Federálneho rezervného systému.
Zdroj: Sky News

Po zasadnutí 17. - 18. septembra Fed znížil cieľové rozpätie sadzby federálnych fondov o 50 bázických bodov na 4,75 - 5 % v dôsledku ochladzujúcej sa inflácie a oslabujúceho sa trhu práce. Ide o prvé zníženie sadzieb za viac ako štyri roky a signalizuje začiatok cyklu uvoľňovania.

Na otázku o tomto "väčšom než typickom znížení sadzieb" Powell na tlačovej konferencii priznal, že ide o "silný krok", pričom poznamenal, že "si nemyslíme, že sme pozadu. Myslíme si, že je to načasované, ale myslím si, že to môžete považovať za znak nášho odhodlania nezaostávať".

Powell v pondelok uviedol, že nedávne zníženie úrokových sadzieb o pol percentuálneho bodu by sa nemalo považovať za náznak, že budúce úpravy budú podobne agresívne.

Ďalšie zasadnutie Fedu sa uskutoční od 6. do 7. novembra. Nástroj FedWatch skupiny Chicago Mercantile Exchange, ktorý slúži ako barometer očakávaní trhu v súvislosti s cieľovou sadzbou Fedu, ukázal, že od pondelka večera je pravdepodobnosť, že Fed na novembrovom zasadnutí zníži sadzby o 25 bázických bodov, viac ako 60 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Yahoo Finance (reprofoto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies