Šéf vatikánskej diplomacie vyzval na mierové riešenie konfliktov

NETKY.SK • 2 Júl 2024, 14:28 • 2 min
Šéf vatikánskej diplomacie vyzval na mierové riešenie konfliktov

MANILLA - Arcibiskup Paul Richard Gallagher, ktorý je de facto ministrom zahraničných vecí Vatikánu, v utorok vyzval na mierové riešenie konfliktov, vrátane napätia medzi Filipínami a Čínou v súvislosti s eskaláciou konfrontácií v Juhočínskom mori.

slovakia

left justify in out

Podľa šéfa vatikánskej diplomacie, ktorý je momentálne na návšteve Filipín, je potrebné vynaložiť všetko úsilie na mierové riešenie akýchkoľvek sporov.

"Vyzývame strany konfliktu, aby dodržiavali medzinárodné právo," povedal Gallagher počas spoločnej tlačovej konferencie s filipínskym ministrom zahraničných vecí Enriquem Manalom.

Arcibiskup navštívil Filipíny v čase, keď prebiehajú rozhovory medzi Manilou a Pekingom o zmiernení napätia v Juhočínskom mori, píše Reuters a dodáva, že minister Manalo vyjadril nádej, že výsledkom rokovaní budú opatrenia na budovanie dôvery s cieľom zvládnuť napätú situáciu.

Pre dvomi týždňami došlo vo vodách v okolí Spartlyho ostrovov k zrážke čínskeho plavidla s filipínskou loďou. Podľa Číny nesú Filipíny plnú zodpovednosť za incident. Filipínska armáda vzápätí obvinila čínsku pobrežnú stráž v Juhočínskom mori z nezákonného vstupu na palubu filipínskych námorných lodí, pri ktorom došlo k potýčke a jeden námorník utrel vážne poranenia.

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more a odmieta nároky iných krajín v tomto regióne. V oblasti je preto dlhodobo napätá situácia. Medzinárodný arbitrážny súd už v roku 2016 odmietol nároky Pekingu na takmer celú obchodnú cestu v Juhočínskom mori. Čína sa však nezúčastnila na súdnom pojednávaní a jeho verdikt neakceptuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Foto: Vatican News
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies