Severná Kórea popravila desiatky predstaviteľov kvôli záplavám, uviedli juhokórejské médiá

NETKY.SK • 4 September 2024, 17:27 • 2 min
Severná Kórea popravila desiatky predstaviteľov kvôli záplavám, uviedli juhokórejské médiá

SOUL - Severokórejský vodca Kim Čong-un dal minulý mesiac údajne popraviť dve až tri desiatky vládnych úradníkov v provincii Čagangdo, ktorú v júli postihli smrtiace záplavy a zosuvy pôdy. Úradníci boli údajne potrestaní za to, že nedokázali zabrániť katastrofe, ktorá si vyžiadala približne 1 000 obetí, informovali juhokórejské médiá. Ich správy nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov, pripomenuli agentúry.

slovakia

left justify in out

Severokórejské úrady prisľúbili, že zakročia proti tým, ktorí údajne mohli urobiť viac, aby zabránili obetiam, uviedla juhokórejská televízia Čoson s odvolaním sa na nemenovaného severokórejského predstaviteľa.

Severokórejský režim je veľmi uzavretý, a preto je ťažké overiť akékoľvek informácie. Severokórejská tlačová agentúra KCNA však uviedla, že Kim Čong-un nariadil úradom, aby "prísne potrestali" úradníkov po tom, ako v júli zasiahli provinciu Čagangdo pri hraniciach s Čínou ničivé záplavy.

Kim vyzval k „prísnemu potrestaniu“

Na mimoriadnom zasadnutí politbyra v meste Sinuidžu Kim Čong-un vyzval na potrestanie tých, ktorí zanedbali svoje povinnosti a spôsobili obete, ktorým sa dalo vyhnúť, dodala KCNA.

Rozsiahle záplavy, ktoré v júli zasiahli severozápadnú provinciu Čagangdo, pripravili o strechu nad hlavou tisíce ľudí a zrejme spôsobili aj veľký počet úmrtí a zranení. Juhokórejské médiá informovali, že počet obetí by mohol presiahnuť 1 000. Severokórejské štátne médiá informovali, že záplavy zaplavili 4 100 domov, 3 000 hektárov poľnohospodárskej pôdy a mnoho verejných budov, ciest a železníc v meste Sinuidžu a susednom Uidžu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Čoson TV, KCNA, Foto: Reuters / KCNA
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies