Severokórejskí vojaci opäť prekročili hranicu. Južná Kórea reagovala výstrelmi

NETKY.SK • 18 Jún 2024, 11:45 • 2 min
Severokórejskí vojaci opäť prekročili hranicu. Južná Kórea reagovala výstrelmi

PCHJONGJANG / SOUL - Juhokórejskí vojaci v utorok vypálili varovné výstrely, aby zahnali vojakov Severnej Kórey, ktorí na krátko prekročili pozemnú hranicu medzi týmito dvomi krajinami. Išlo o druhý takýto prípad prekročenia hranice za tento mesiac.

slovakia

left justify in out

"Desiatky severokórejských vojakov dnes napadli vojenskú demarkačnú líniu a vrátili sa na sever po tom, ako Južná Kórea vypálila varovné výstrely," uviedol vo vyhlásení zbor náčelníkov štábov juhokórejskej armády. Spresnil, že išlo o 20 až 30 vojakov KĽDR. Demarkačná línia je pozemná hranica medzi Severnou a Južnou Kóreou, vysvetľuje AFP.

Južná Kórea varovné výstrely vypálila aj 11. júna, keď demarkačnú líniu prekročila iná skupina severokórejských vojakov. K utorkovému incidentu podľa zboru náčelníkov štábov došlo na inom mieste.

Juhokórejskí vojaci hliadkujú v DMZ na archívnej fotografii. Vojaci zo Severnej Kórey boli údajne zranení po výbuchu nášľapných mín neďaleko hraníc.
Juhokórejskí vojaci hliadkujú v DMZ na archívnej fotografii. Vojaci zo Severnej Kórey boli údajne zranení po výbuchu nášľapných mín neďaleko hraníc.
Zdroj: The Guardian / AP / Ahn Young-joon

Zvýšená aktivita KĽDR

Juhokórejská armáda podľa svojich vyjadrení pozoruje zvýšenú aktivitu Severnej Kórey v pohraničných oblastiach. KĽDR tam umiestňuje protitankové zátarasy, spevňuje cesty a nasadzuje nášľapné míny.

Obe Kórey v roku 1953 uzatvorili prímerie po trojročnom vojnovom konflikte. K podpísaniu mierovej zmluvy však medzi nimi nikdy nedošlo. Na ich spoločných hraniciach bola vyčlenená len tzv. demilitarizovaná zóna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TA3 / TASR / AP / AFP, Foto: Al Jazeera / Reuters / Kim Hong-Ji
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies