Situácia v Česku sa zhoršuje, zaplavené sú už aj domy + VIDEÁ

NETKY.SK • 15 September 2024, 10:00 • 2 min
Situácia v Česku sa zhoršuje, zaplavené sú už aj domy + VIDEÁ

Strednú Európu sužuje tlaková níž Anett, ktorá prináša intenzívne dažde a prudký vietor. V Česku už voda zaplavuje rodinné domy a tretí stupeň povodňovej aktivity je vyhlásený na viacerých miestach. Situácia sa postupne zhoršuje, pričom meteorológovia varujú, že nepriaznivé počasie bude trvať až do nedele.

slovakia

left justify in out

Stredná Európa bojuje s mimoriadne daždivým počasím. Na svedomí ho má tlaková níž Anett, ktorá do našej oblasti prináša stovky mm zrážok. Situácia sa stále zhoršuje v Česku, kde voda už zaplavuje aj rodinné domy.

Väčšinu Česka v piatok zasiahli silné dažde sprevádzané silným vetrom. Nepriaznivé počasie pretrvávalo aj v noci na sobotu a ako predpovedali meteorológovia, intenzívne pršať má až do nedele.

Tretí stupeň povodňovej aktivity sa v sobotu skoro ráno týkal Jizery v Jablonci nad Jizerou, Smědé v Predlánkoch, Višňovej a Frýdlante, Čiernej v Ličove, Novohradky v Luži, Bielej v Mikuloviciach a Boskoviciach pod priehradou, Žejbra v Rosiciach, Žejbra v Rosiciach, Svratky v Židlochoviciach a Dalečíne, Javíčka v Chornici, Labe v Labskej, Vestřevi a Špindlerovom Mlyne, riečky Třebovka v Ústí nad Orlicí, toku Javíčka v Chornici na Svitavsku, Stružky v Rychvalde a Riasnice vo Frýdlante - Řasnice.

Neskôr sa výstraha rozšírila aj na Čiernu Opavu v Mníchove, znova na Vidnávku vo Vindave a novo na Třebůvku v Hraničkách.
Hladina Čierneho potoka vo Veľkej Kraši na Jesenicku o 4:40 h merala 286 centimetrov, číslo až na výnimky stále rastie. Na začiatku týždňa mala okolo 80 centimetrov.

Prvý SPA tam platí pri 170 centimetroch, druhý pri 210 centimetroch a tretí po dosiahnutí 260 centimetrov.

Na Jesenicku naprší za hodinu až pätnásť milimetrov zrážok, upozornila v noci meteorologička ČT Tatiana Míková. Sú však aj miesta, kde prší ešte intenzívnejšie - napríklad na Ostravsku, kde však nenapršalo toľko vody ako v Jeseníkoch. V oblasti už je niekoľko zatopených miest, voda niekde aj stojí.
V Jeseníkoch do konca týždňa podľa predpovede meteorológov naprší až 400 milimetrov, teda 400 litrov vody na meter štvorcový.

V riekach a potokoch kvôli tomu hrozí prekročenie tretieho, najvyššieho stupňa povodňovej aktivity a až storočná voda. Situácia sa podobá roku 1997, kedy Olomoucký kraj po výdatnom daždi zasiahli katastrofálne záplavy.

Následky povodne v obci Troubky v roku 1997
Následky povodne v obci Troubky v roku 1997
Zdroj: wikipedia


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: iMeteo, Foto: iMeteo
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies