BRATISLAVA - Slané rolády sú veľmi obľúbeným pokrom na rôzne oslavy, slávnostné príležitosti alebo len tak – ako chutná pochúťka na večeru. Dnes vám prinášame inšpirácie na tie najlepšie slané rolády, z ktorých určite vyberie každý.
Špenátová roláda
Potrebné suroviny: 400 g čerstvý špenát, 3 ks vajce, 120 g polohrubá múka, 1 strúčik cesnaku, soľ, 1 PL kypriaci prášok do pečiva, 1 PL oleja
Plnka: 125 g masla, 1 tavený syr, 1 ks, cibuľa, soľ, mleté čierne korenie
Príprava receptu: V miske vymiešame žĺtky do peny. Vmiešame prelisovaný cesnak, olej, špenát, múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a štipkou soli. Nakoniec zľahka pridáme tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Hotové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C približne 15 minút. Upečený plát cesta vyberieme, preložíme ďalším papierom na pečenie a ten pôvodný odstránime. V miske zmiešame maslo, topený syr, nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ a korenie. Touto plnkou natrieme cesto, zvinieme ho pomocou papiera na pečenie a roládu vložíme stuhnúť do chladničky.
Kuracia roláda
Potrebné suroviny: 1 ks kurča, 200 g šunka, 7 ks vajec, olej, soľ, mletá červená paprika, kápia
Príprava receptu: Celé kurča vykostíme. Z vajec a o oleja urobíme tuhšiu praženicu. Na plát kuracieho mäsa uložíme plátky šunky, praženicu a plátky kapie. Roládu zvinieme, polejeme olejom, osolíme a posypeme červenou paprikou. Podlejeme vodou a pečieme pri 190 stupňoch 45 minút. Podávame so šalátom.
Syrová roláda
Potrebné suroviny: 400 g syr Eidam, 2 vajce, 1 ks cibuľa, 3 ks, syrokrém, 150 g dusená šunka, petržlenová vňať, soľ, 100 g
maslo
Príprava receptu: Uvarené vajíčka, šunku a cibuľu nakrájame na drobnejšie kúsky. Syr v celku vložíme do mikroténového sáčku a varíme, pokiaľ sa syr nerozteká. Kým sa syr varí, urobíme si plnku. Zmiešame maslo, syrokrémy, šunku, cibuľu, vajíčka a petržlenovú vňať. Dochutíme, ak treba soľou. Vyberieme syr z vriacej vody, rozbalíme a na doske rozvaľkáme na čo najväčší plát. Potom na syr dáme rovnomerne plnku. Zvinieme a zabalíme so alobalu a dáme do chladu stuhnúť.
Zemiaková roláda s oškvarkami
Potrebné suroviny: 200 g uvarené zemiaky, 250 g múka, 250 g oškvarky, 2 ks, vajce, 1 ks cibuľa, petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ, 1/4 liter kyslá smotana
Príprava receptu: Uvarené zemiaky si nastrúhame, osolíme, pridáme vajce, múku a vypracujeme tuhé cesto. Na pomúčenej doske ho vyvaľkáme na asi plát s hrúbkou 0,5 cm. Cibuľu si pokrájame nadrobno a opražíme spolu s oškvarkami, pridáme nasekanú petržlenovú vňať, osolíme a okoreníme. Necháme trochu vychladnúť. Takto pripravenú zmes natrieme na cesto a dobre zavinieme. Zemiakovú roládu nakrájame na koliečka. Poukladáme na plech, vložíme do rúry, potrieme masťou z oškvarkov a upečieme. Počas pečenia potierame kyslou smotanou. Podávame ich horúce.
Šunková roláda
Potrebné suroviny: 300 g šunka
Plnka: 200 ml šľahačková smotana, 200 g, jemný tvaroh, soľ
Príprava receptu: Tvaroh vymiešame dopenista, posolíme a jemne pridáme vyšľahanú smotanu. Na alobal položíme plátky šunky tak, aby sa prekrývali, a potrieme plnkou. Zvinieme. Roládu zabalíme do alobalu a uložíme do chladničky. Stuhnutú roládu pokrájame našikmo.
Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies