Slováci šetria pre deti už od narodenia: Viac ako tri štvrtiny rodičov investujú do budúcnosti svojich potomkov

NETKY.SK • 30 August 2024, 10:03 • 2 min
Slováci šetria pre deti už od narodenia: Viac ako tri štvrtiny rodičov investujú do budúcnosti svojich potomkov

BRATISLAVA - Viac ako tri štvrtiny Slovákov šetria peniaze pre svoje deti na budúcnosť, pričom väčšina začína už od narodenia dieťaťa.

slovakia

left justify in out

Viac ako tri štvrtiny Slovákov šetria peniaze pre svoje deti na budúcnosť, pričom väčšina začína už od narodenia dieťaťa.

"Je pozitívne, že takmer polovica slovenských rodičov začína odkladať peniaze pre svoje deti hneď od narodenia. V tomto sme na tom lepšie ako Česi, kde to robí len 38,9 % rodičov," poznamenal analytik Portu Marek Malina. Vysvetlil, že čím dlhšie rodičia šetria a investujú, tým viac môžu pre svoje deti ušetriť.

Malina doplnil, že takmer 54 % rodičov na Slovensku nemá presne určený účel, na ktorý odkladajú peniaze pre svoje deti, hoci vlani ich bolo ešte viac. "Vidíme mierny pokles, ale stále ide o veľkú skupinu," uviedol.

Peniaze na osamostatnenie detí v dospelosti odkladá 30 % rodičov a na vzdelanie 28,4 %. Malina zdôraznil, že úspory môžu pomôcť napríklad pri štúdiu na zahraničnej univerzite alebo pri kúpe prvého bývania.

Rodičia najčastejšie šetria do 60 eur mesačne, čo platí pre takmer 84 % opýtaných. Viac ako 120 eur si môže dovoliť ušetriť len 6,4 % rodičov. "Tieto čísla sú podobné ako minulý rok. Je zaujímavé, že Slováci bývajú voči svojim deťom často štedrejší než Česi," dodal Malina.

Viac ako 60 % rodičov nešetrí na budúcnosť svojich detí, pretože si to nemôžu dovoliť. "Medziročne vidíme mierny nárast tejto skupiny," spresnil Malina. Niektorí rodičia očakávajú, že sa deti o seba postarajú samy, alebo veria, že úspory nebudú potrebné.

Pri šetrení využívajú rodičia najčastejšie sporiace účty, a to 39 % z nich. Investičné životné poistenie volí vyše 20 %. Okrem toho rodičia často dávajú deťom aj vreckové, čo potvrdilo 47,5 % slovenských rodičov. "V Česku je tento podiel vyšší, až 60,8 %," dodal Malina. Mnohé deti dostávajú peniaze aj ako dar od príbuzných, čo uviedlo 49,7 % rodičov na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Portu, Ipsos, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies