Slovensko a Bosna a Hercegovina potvrdili záujem o prehĺbenie spolupráce

NETKY.SK • 13 September 2024, 11:32 • 2 min
Slovensko a Bosna a Hercegovina potvrdili záujem o prehĺbenie spolupráce

BRATISLAVA - Politické konzultácie štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Mareka Eštoka a námestníka ministra zahraničných vecí Bosny a Hercegoviny Josipa Brkića potvrdili obojstranný záujem oboch štátov pokračovať v rozvoji politického dialógu a ekonomickej spolupráce.

slovakia

left justify in out

Slovensko je odhodlané naďalej podporovať integračné ambície Bosny a Hercegoviny pri vstupe do Európskej únie.

"Veríme, že čoskoro budú prekonané všetky prekážky k otvoreniu prístupových rokovaní. Sme pripravení Bosne a Hercegovine na tejto ceste pomôcť a zdieľať hodnotné skúsenosti Slovenskej republiky z nášho eurointegračného procesu," informoval Eštok a potvrdil záujem SR pokračovať v aktívnom vystupovaní v rámci neformálnej skupiny Priatelia západného Balkánu, ktorej je Slovensko členom spolu s ďalšími šiestimi štátmi Únie.

"Bosna a Hercegovina predstavuje atraktívne prostredie pre výraznejší prienik investorov zo Slovenska. V hospodárskej oblasti je potrebné podporiť nové formy spolupráce v podobe priamych zahraničných investícií. Aj preto sme sa rozhodli posilniť naše veľvyslanectvo v Sarajeve o plnohodnotného ekonomického diplomata," priblížil štátny tajomník rezortu slovenskej diplomacie.

Vzájomný obrat Slovenska a Bosny a Hercegoviny má dlhodobo vzrastajúcu tendenciu. Vlani dosiahol takmer 257 miliónov, z čoho dve tretiny tvoril slovenský export. Priestor na zintenzívnenie ekonomických aktivít vidia obe strany predovšetkým v rámci energetiky, farmaceutického, ako aj strojárskeho priemyslu.

Partneri diskutovali tiež o západnom Balkáne a výzvach, ktorým tento región čelí vrátane migrácie. V reakcii na medzinárodnopolitickú situáciu vo svete sa zhodli na potrebe trvalých a mierových riešení vojenských konfliktov.

Slovensko dlhodobo prispieva k bezpečnosti a stabilite Bosny a Hercegoviny prostredníctvom 51 príslušníkov Ozbrojených síl SR pôsobiacich v medzinárodnej mierovej operácii EUFOR ALTHEA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: MZV SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies