Slovensko sa recesii vyhlo, pád trhu hrá do karát zamestnancom. Prečo sa teraz oplatí investovať?

NETKY.SK • 28 August 2024, 11:11 • 2 min
Slovensko sa recesii vyhlo, pád trhu hrá do karát zamestnancom. Prečo sa teraz oplatí investovať?

Napriek globálnemu pádu trhu sa Slovensku podarilo vyhnúť recesii. Ekonomika krajiny zaznamenala mierny rast HDP, ktorý sa očakáva na úrovni približne 1,5 % v roku 2024. Tento rast bol podporený najmä domácim dopytom a investíciami.

slovakia

left justify in out

V posledných mesiacoch sme boli svedkami výrazného poklesu na trhu s kryptomenami. Tento pád bol spôsobený kombináciou viacerých faktorov, vrátane sprísnenia regulácií v rôznych krajinách, kolapsu niektorých veľkých kryptomenových projektov a celkovej neistoty na finančných trhoch. Napriek tomu, že trh zažil značné výkyvy, mnohí odborníci veria, že ide o prirodzenú korekciu, ktorá môže priniesť stabilnejší rast v budúcnosti.

Prečo sa teraz oplatí investovať?

Po páde trhu sú ceny mnohých kryptomien na historicky nízkych úrovniach, čo môže predstavovať príležitosť na nákup za výhodné ceny. Kryptomeny a blockchain technológie sa neustále vyvíjajú. Nové projekty a inovácie môžu priniesť významné zhodnotenie investícií.

Kryptomeny môžu slúžiť ako alternatívna investícia, ktorá nie je priamo závislá na tradičných finančných trhoch. Na trhu s kryptomenami dominujú predovšetkým Bitcoin, ktorý je najznámejšou a najrozšírenejšou kryptomenou, ktorá často slúži ako barometer celého trhu.

Pozor na dane

Od 1. januára 2024 platia na Slovensku nové pravidlá pre zdaňovanie kryptomien. Hlavnou zmenou je zavedenie časového testu. Ak držíte kryptomenu viac ako jeden rok, zisk z jej predaja bude zdaňovaný sadzbou 7 %. Ak kryptomenu predáte skôr, zisk bude zdaňovaný štandardnou sadzbou dane z príjmu, ktorá je 19 % pre ročný príjem do 41 445,46 € a 25 % pre príjem nad túto hranicu.

Zdaniteľný príjem vzniká pri predaji alebo výmene kryptomeny za majetok, služby alebo inú kryptomenu. To znamená, že ak si za kryptomenu kúpite napríklad mobilný telefón, tento nákup sa považuje za predaj kryptomeny a podlieha zdaneniu. Naopak, ak kryptomenu len držíte a jej hodnota rastie, tento nárast nie je zdaniteľný, pokiaľ kryptomenu nepredáte alebo nevymeníte.

Je dôležité sledovať aktuálne legislatívne zmeny, pretože pravidlá sa môžu meniť. V prípade nejasností alebo potreby detailnejších informácií je vhodné konzultovať situáciu s daňovým poradcom alebo právnikom špecializujúcim sa na kryptomeny.

Pád trhu je príležitosťou pre investorov.
Pád trhu je príležitosťou pre investorov.
Zdroj: foto: universal.sk

V roku 2024 sme boli svedkami jedného z najvýraznejších pádov na globálnych finančných trhoch za posledné desaťročie. Tento pád bol spôsobený kombináciou viacerých faktorov, ktoré spôsobili paniku medzi investormi a výrazné straty na akciových trhoch po celom svete.

Príčiny pádu trhu

Jedným z hlavných dôvodov pádu trhu boli obavy z blížiacej sa recesie v Spojených štátoch. Najnovšie údaje o nezamestnanosti a slabé ekonomické ukazovatele vyvolali strach z hospodárskeho spomalenia.

Technologický sektor, ktorý bol dlhodobo motorom rastu na akciových trhoch, zaznamenal výrazné straty. Akcie veľkých technologických spoločností ako Amazon a Intel sa prepadli, čo prispelo k celkovému poklesu trhu.

Okrem USA sa na páde trhu podieľali aj globálne ekonomické neistoty, vrátane problémov v eurozóne a spomalenia rastu v Číne.vMnohí investori zaznamenali výrazné straty vo svojich portfóliách. Tento pád trhu spôsobil, že hodnota mnohých akcií klesla na historicky nízke úrovne.

Trhy sa stali veľmi nestabilnými, čo spôsobilo zvýšenú volatilitu a neistotu medzi investormi. Mnohí sa rozhodli predať svoje akcie v obave z ďalších strát. Pád trhu mal negatívny dopad na globálnu ekonomiku. Mnohé spoločnosti museli prehodnotiť svoje investičné plány a znížiť náklady, čo viedlo k prepúšťaniu a znižovaniu miezd.

Slovenský HDP pokračuje v raste.
Slovenský HDP pokračuje v raste.
Zdroj: foto: Štatistický úrad SR

Reakcie centrálnych bánk

Centrálne banky po celom svete reagovali na pád trhu rôznymi opatreniami na podporu ekonomiky. Federálny rezervný systém USA a Európska centrálna banka znížili úrokové sadzby a zaviedli nové stimulačné opatrenia na podporu likvidity na finančných trhoch.

Napriek súčasným problémom mnohí odborníci veria, že trhy sa postupne zotavia. Očakáva sa, že technologický sektor sa opäť stane motorom rastu, keďže inovácie a nové technológie budú naďalej priťahovať investorov. Okrem toho, zlepšenie globálnej ekonomickej situácie a stabilizácia politických a ekonomických podmienok by mali prispieť k obnoveniu dôvery investorov.

Slovensko sa vyhlo recesii

Napriek globálnemu pádu trhu sa Slovensku podarilo vyhnúť recesii. Ekonomika krajiny zaznamenala mierny rast HDP, ktorý sa očakáva na úrovni približne 1,5 % v roku 2024. Tento rast bol podporený najmä domácim dopytom a investíciami. Inflácia na Slovensku pomaly klesá, avšak stále zostáva pomerne vysoká, čo ovplyvňuje kúpnu silu obyvateľstva.

Slovenský pracovný trh bol ovplyvnený nízkou nezamestnanosťou a vysokou infláciou. Táto kombinácia priniesla pozitívne dôsledky pre zamestnancov, ako napríklad rast miezd, ale negatívne pre zamestnávateľov, ktorí čelili vyšším nákladom. Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov bol problémom naprieč všetkými odbormi a situácia sa zrejme v dohľadnej dobe nezmení.

Drahšie hypotéky znížili dopyt po kúpe nehnuteľností. Aj keď ceny bytov klesali už viac ako rok, realitný trh sa zatiaľ neoživil. Mnoho ľudí odkladá nákup bytu či domu na neskôr, čo vedie k zvýšenému záujmu o prenájom.

Závislosť na exporte

Slovenská ekonomika je výrazne závislá na exporte, najmä v oblasti automobilového priemyslu. Vysoká závislosť od globálnych dodávateľských reťazcov a dovozu energií spôsobila, že slovenská ekonomika je zraniteľná voči globálnym výpadkom dodávok a vyšším cenám energií1. Tieto faktory prispeli k nadpriemerným cyklickým výkyvom rastu.

Slovenská vláda a Národná banka Slovenska prijali rôzne opatrenia na podporu ekonomiky a zmiernenie dopadov globálneho pádu trhu. Tieto opatrenia zahŕňali stimulačné balíčky a zníženie úrokových sadzieb, čo malo za cieľ podporiť domáci dopyt a investície.

Očakáva sa, že slovenská ekonomika bude v najbližších rokoch pokračovať v miernom raste. Analytici predpokladajú, že rast HDP v roku 2025 dosiahne približne 2,5 %. Hlavným motorom rastu bude naďalej domáci dopyt a spotreba domácností.

Nedávny pád trhu bol významnou udalosťou, ktorá mala široké dôsledky pre globálnu ekonomiku a finančné trhy. Napriek tomu, že situácia je momentálne neistá, existujú náznaky, že trhy sa postupne zotavia a opäť začnú rásť. Pre investorov je dôležité sledovať aktuálne ekonomické a politické udalosti a prispôsobiť svoje investičné stratégie novým podmienkam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.finsider.sk, www.sopk.sk, www.kancelarie.sk foto: Techbyte
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies