Slovensko spustilo repatriáciu občanov z Libanonu pre eskaláciu konfliktu na Blízkom východe

NETKY.SK • 4 Október 2024, 13:54 • 2 min
Slovensko spustilo repatriáciu občanov z Libanonu pre eskaláciu konfliktu na Blízkom východe

BRATISLAVA - Pre zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v Libanone spustilo Slovensko repatriáciu svojich občanov prostredníctvom Leteckého útvaru MV SR. Repatriácia bude prebiehať z Cypru, keďže z Libanonu nie je možný civilný letecký transport. Zároveň Slovensko poskytlo Libanonu zdravotnícku a humanitárnu pomoc vrátane injekčných striekačiek a dojčenského mlieka.

slovakia

left justify in out

Eskalácia vojenského konfliktu na Blízkom východe a kritická bezpečnostná situácia v Libanone boli hlavnými dôvodmi na pristúpenie k repatriácii občanov Slovenska, ktorú bude zabezpečovať z cyperskej Larnaky Letecký útvar MV SR.

Opätovným aktivovaním Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany (EUCPM) bol vytvorený priestor pre sekciu krízového riadenia MV SR ako koordinátorku poskytovania medzinárodnej humanitárnej pomoci odoslať do Bejrútu zásielku v podobe zdravotníckeho materiálu a sušeného dojčenského mlieka.

Na základe oficiálnej požiadavky libanonskej vlády cez mechanizmus EUCPM Slovenská republika poskytla zdravotnícky materiál pre libanonské ministerstvo zdravotníctva. Časť humanitárnej pomoci odchádza do Bejrútu aj na základe bilaterálnej žiadosti.

Sekcia krízového riadenia ministerstva vnútra tak zo svojich zásob vyčlenila 120 000 kusov injekčných ihiel a 120 000 kusov injekčných striekačiek, ktoré získala od Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. 

Ústredie ekumenickej pastoračnej služby v ozbrojených silách Slovenskej republiky a ozbrojených zboroch Slovenskej republiky darovalo lekárničky a sušené mlieko. S pomocou Zastupiteľského úradu v Bejrúte bude táto pomoc poskytnutá utečeneckému táboru Dbayeh a neziskovej organizácii Development for Life and Peace Association.

Z bezpečnostného hľadiska by repatriácia občanov priamo z Libanonu nebola civilnými lietadlami možná. Letecký útvar MV SR preto vykoná repatriácie z Cypru. V tejto súvislosti bol aktivovaný modul leteckej evakuácie EURACARE Flight & Shelter.

Slovenský modul využijú aj ďalšie členské štáty mechanizmu EUCPM ako napríklad Česká republika, Maďarsko a Chorvátsko.

Na palube lietadla bude počas každého letu prítomný aj štvorčlenný zdravotnícky tím partnerov modulu – Asociácie samaritánov Slovenskej republiky a Johanniter-Unfall-Hilfe e.V z Nemecka.

Členovia tímu EURACARE budú zabezpečovať registráciu evakuovaných osôb, ako aj ich zdravotnú prehliadku, krízovú intervenciu či psychosociálnu starostlivosť. Celkovo vykoná letka ministerstva počas soboty 5. októbra tri lety. Dva lety lietadlami Airbus a jeden let Fokkerom.

"Situácia na Blízkom východe začína byť mnohých ohľadoch nepredvídateľnou. Keďže je našou úlohou postarať sa o bezpečnosť našich občanov a občanov Európskej únie,  robíme všetko preto, aby boli tieto osoby čo najrýchlejšie evakuované domov. Modul leteckej evakuácie EURACARE Flight & Shelter je určený práve na tieto situácie. Chcel by som poďakovať všetkým zamestnancom, ktorí sa na tejto repatriácii podieľali. Od leteckého útvaru až po sekciu krízového riadenia, ale aj ďalšie ministerstvá a inštitúcie. Vaša profesionalita a nasadenie sú vzácne a váš prínos nesmierny," zdôraznil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Náklady letov počas aktivovaného modulu leteckej evakuácie EURACARE Flight & Shelter sú zo 75 % hradené z európskych zdrojov. Slovenský modul je jeden z dvoch certifikovaných evakuačných tímov EUCPM. Okrem Slovenska ponúklo repatriácie aj Holandsko a Taliansko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MV SR, MO SR, Foto: MO SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies