Slovensko zasiahne víchrica: Meteorológovia varujú pred nebezpečnými podmienkami

NETKY.SK • 25 September 2024, 13:11 • 2 min
Slovensko zasiahne víchrica: Meteorológovia varujú pred nebezpečnými podmienkami

BRATISLAVA - V stredu 25. septembra sa Slovensko pripravuje na oblačné a zamračené počasie, pričom na viacerých miestach sú možné prehánky alebo dážď. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na silnejúci vietor, najmä vo štvrtok, ktorý v niektorých oblastiach môže dosiahnuť poryvy až 160 km/h.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V stredu 25. septembra sa na Slovensku očakáva oblačné až zamračené počasie s možnými prehánkami alebo dažďom. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) informoval, že naše územie sa nachádza na prednom okraji rozsiahlej oblasti nízkeho tlaku nad severozápadnou časťou Európy.

Najvyššie denné teploty sa budú pohybovať medzi 18 až 23 stupňami Celzia, pričom na Orave, pod Tatrami a v Horehroní sa miestami očakáva ochladenie na 16 až 18 stupňov. Na horách vo výške 1 500 metrov sa teplota bude pohybovať okolo 9 stupňov Celzia. Vietor bude len slabý, na východe miestami južný, s rýchlosťou do 20 kilometrov za hodinu.

Vo štvrtok sa však predpokladá zosilnenie vetra, predovšetkým v okresoch Malacky, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Piešťany, Senica, Skalica, Kežmarok, Poprad, Stará Ľubovňa, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín a Čadca. Ojedinele sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo rýchlosť 65 až 70 kilometrov za hodinu a priemerne okolo 45 kilometrov za hodinu.

Zdroj: SHMÚ

Silné poryvy vetra sa môžu vyskytnúť aj v horských oblastiach, pričom v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Tvrdošín bola od tretej hodiny ráno do druhej popoludní vydaná oranžová výstraha druhého stupňa.

Na hrebeňoch hôr sa očakáva silný vietor, ktorý dosiahne krátkodobo rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu, alebo priemernú rýchlosť 90 až 105 kilometrov za hodinu, čo predstavuje silnú až mohutnú víchricu.

Varovanie prvého stupňa platí v okresoch Dolný Kubín, Martin, Námestovo a Žilina, a od 14:00 sa rozšíri aj na okresy, ktoré boli pod oranžovou výstrahou. Vo štvrtok sa najvyššia denná teplota očakáva na úrovni 20 až 25 stupňov, pričom na Orave, Liptove, Horehroní a Spiši bude miestami okolo 18 stupňov. Oblačnosť sa má zmenšovať najmä na juhozápade Slovenska k večeru.

Zdroj: SHMÚ


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: SHMÚ, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies