Slovenský vývoz prevyšoval dovoz aj v auguste, ale hodnoty exportu či prebytku medziročne klesli

NETKY.SK • 9 Október 2024, 10:07 • 2 min
Slovenský vývoz prevyšoval dovoz aj v auguste, ale hodnoty exportu či prebytku medziročne klesli

BRATISLAVA - Zahraničný obchod Slovenska v druhom prázdninovom mesiaci skončil v prebytku takmer 141 mil. eur, bola to druhá najnižšia hodnota od začiatku roka. Pokles exportu ovplyvnil najmä nižší vývoz automobilov, rast dovozu zasa medziročne vyššia hodnota energetických komodít.

slovakia

left justify in out

Zo Slovenska sa podľa predbežných výsledkov v auguste 2024 vyviezol tovar v hodnote 8,1 mld. eur. Export bol medziročne nižší už piatykrát v tomto roku, aktuálne o 3,8 %. K tomuto poklesu najviac prispel slabší vývoz automobilov. Dovoz tovaru stúpol o 0,6 % na 8 mld. eur. Mierny nárast dovozu ovplyvnila medziročne vyššia hodnota dovezených energetických surovín. Obchodná bilancia bola v prebytku už ôsmy mesiac  za sebou, v auguste na úrovni takmer 141 mil. eur. Bola to druhá najnižšia hodnota tento rok a tiež výrazne menej ako v auguste 2023, kedy prebytok prekročil 505 mil. eur.

Z 10 tried v štruktúre exportu vykázalo v auguste tohto roka až 7 medziročný pokles. Najväčší vplyv na vývoj vývozu mala trieda Stroje a prepravné zariadenia (SITC 7), ktorá zahŕňa aj vývoz automobilov. Hodnota tovaru v tejto triede bola medziročne nižšia už štvrtýkrát po sebe, aktuálne o 7,8 %.

Na strane dovozu vykázalo v auguste medziročný rast 6 z 10 tried. Na výsledku sa najviac podpísal rast importu v triede Minerálne palivá (SITC 3), medziročne až o 29,1 %. August bol tretím mesiacom roka, kedy hodnota tejto zložky dovozu bola medziročne vyššia.

Najviac obchodovaná trieda SITC v slovenskom zahraničnom obchode boli Stroje a prepravné zariadenia, ktoré predstavovali 58,9 % z celkového vývozu47,6 % z celkového dovozu.

Mesačné saldo v rokoch 2022 až 2024.
Mesačné saldo v rokoch 2022 až 2024.
Zdroj: Štatistický úrad SR

Hlavným obchodným partnerom Slovenska je dlhodobo EÚ, do krajín spoločenstva smerovalo 78 % hodnoty augustového vývozu SR. A podobne, z týchto krajín pochádzalo 66 % hodnoty dovozu do SR. Vývoz do EÚ medziročne mierne, približne o 3%, klesol, dovoz z EÚ naopak, o takmer 3 %,vzrástol. Obchod s ostatnými krajinami sveta (mimo EÚ) bol počas augusta medziročne nižší, platilo to pre objem slovenského exportu aj importu.

 

Predbežné údaje za január až august 2024

V súhrne za január až august 2024 sa vývoz v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2023 znížil o 3,5 % na 69,9 mld. eur. Dovoz klesol o 3,2 % na 66,7 mld. eur. Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 3,2 mld. eur. Za rovnaké obdobie minulého roka bolo vyššie o 295,5 mil. eur.

 

Spresnené podrobné údaje za január až júl 2024 

Za január až júl 2024 sa podľa spresnených údajov znížil medziročne vývoz o 3,5 % na 61,7 mld. eur a dovoz sa znížil o 3,7 % na 58,7 mld. eur. Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 3 mld. eur. V rovnakom období minulého roka skončila bilancia zahraničného obchodu s približne rovnakým prebytkom v objeme necelých 3 mld. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Štatistický úrad SR, Foto: Pixabay (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies