SNS podporuje odvolanie Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR

NETKY.SK • 17 August 2024, 17:00 • 2 min
SNS podporuje odvolanie Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR

Koaličná strana SNS podporila návrh na odvolanie Michala Šimečku z postu podpredsedu Národnej rady SR, ktorý sa podľa nich dopustil zneužívania funkcie. Premiér Robert Fico tiež navrhol jeho odvolanie kvôli organizovaniu protivládnych protestov a manipulácii s verejnosťou. Šimečka obviňuje koalíciu z pomsty.

slovakia

left justify in out

Koaličná Slovenská národná strana (SNS) sa rozhodla podporiť návrh na odvolanie Michala Šimečku, lídra opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS), z funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR.

Hovorkyňa SNS, Zuzana Škopcová, to oznámila v reakcii na komentáre premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ohľadom odvolania.

SNS však vyjadrila nádej, že Šimečka sa rozhodne odstúpiť z funkcie sám.

"Odvolanie Šimečku je opodstatnené jeho hrubým zneužívaním postu podpredsedu Národnej rady SR na lobovanie v prospech vedenia Fondu na podporu umenia," uviedla Škopcová.

Strana taktiež kritizuje Šimečkovo "preukázateľné" naťahovanie parlamentných rokovaní, ktoré malo za následok odloženie príslušných zákonov na september.

SNS považuje jeho konanie za škandálne a vyjadrila nádej, že Šimečka odstúpi ešte pred tým, ako bude odvolávaný.

Premiér Robert Fico v piatok (16. 8.) oznámil, že navrhne vládnej koalícii iniciovanie odvolávania Šimečku z postu podpredsedu NR SR.

Obviňuje ho zo zvolávania protivládnych protestov a z burcovania verejnosti.

Kritiku zo strany premiéra doplnila aj šéfka rezortu kultúry, Martina Šimkovičová (nominantka SNS), ktorá upozornila na čerpanie dotácií z Fondu na podporu umenia Nadáciou Milana Šimečku.

Tieto obavy zdieľajú aj lídri SNS Andrej Danko a Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok.

Michal Šimečka, líder PS, považuje možné odvolanie za pomstu za svoju prácu v opozícii a vníma to ako útok na politickú opozíciu a demokratické princípy, ktorý sa podobá najhoršiemu mečiarizmu.

V piatok zdôraznil, že sa nenechá zastrašiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: nrsr.sk, Foto: Profimedia
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies