Misia Polaris Dawn odštartuje s plánom prvého komerčného výstupu do vesmíru

NETKY.SK • 11 September 2024, 18:25 • 2 min
Misia Polaris Dawn odštartuje s plánom prvého komerčného výstupu do vesmíru

Štyria astronauti vystúpili z atmosféry v rámci súkromne financovanej päťdňovej misie, ktorej cieľom je uskutočniť prvý komerčný výstup do vesmíru.

slovakia

left justify in out

Jared Isaacman, americký miliardár a zakladateľ elektronickej platobnej spoločnosti Shift4, financuje misiu Polaris Dawn a pôsobí ako veliteľ posádky. Je to už druhá cesta, ktorú Isaacman objednal. V roku 2021 letel na misiu Inspiration4, prvý orbitálny let čisto civilnej posádky, ktorej súčasťou bol človek, ktorý prežil rakovinu, ako aj dátový inžinier, ktorý vyhral svoje miesto v tombole.

K Isaacmanovi, ktorý má za sebou tisíce hodín v rôznych lietadlách, sa tentoraz pripojil vojenský pilot stíhačky vo výslužbe a dvaja zamestnanci spoločnosti SpaceX, ktorá misiu prevádzkuje a ktorú vlastní Elon Musk.

Astronauti Polaris Dawn (zľava doprava Anna Menon, Scott 'Kidd' Poteet, Jared Isaacman a Sarah Gillis).
Astronauti Polaris Dawn (zľava doprava Anna Menon, Scott 'Kidd' Poteet, Jared Isaacman a Sarah Gillis).
Zdroj: AFP / Getty Images / SpaceX

Raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska spoločnosti NASA na Floride v utorok ráno po niekoľkých odkladoch. Predchádzajúci pokus o štart minulý mesiac bol odložený niekoľko hodín pred štartom po malom úniku hélia na štartovacej rampe. Neskôr sa posunul ešte viac, keď americkí regulátori dočasne uzemnili raketu rovnakej značky kvôli kontrole.

Cesta bude trvať približne päť dní a pôjde po oválnej obežnej dráhe, ktorá bude vzdialená až 870 míľ (1400 km) od povrchu Zeme.

„Bezpečnosť posádky je absolútne prvoradá a táto misia je spojená s väčším rizikom ako zvyčajne, keďže pôjde o najvzdialenejšiu cestu človeka od čias Apolla a o prvý komerčný výstup do vesmíru,“ napísal Musk o misii minulý mesiac na svojej sociálnej sieti X.

Výstupy do vesmíru, známe ako EVA (extravehicular activities), sa doteraz podarilo uskutočniť len dobre financovaným vládnym agentúram a sú to notoricky známe náročné výkony. Väčšina z nich sa uskutočnila z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) a čínskej vesmírnej stanice Tiangong.

Výstup sondy Polaris Dawn do vesmíru je naplánovaný na tretí deň misie vo výške 435 míľ a bude trvať približne 20 minút. Keďže loď Crew Dragon spoločnosti SpaceX nemá vzduchovú komoru, všetci štyria astronauti budú mať na sebe skafandre navrhnuté spoločnosťou SpaceX, zatiaľ čo celá kabína bude bez tlaku. Štyridsaťjedenročný Isaacman a tridsaťročná zamestnankyňa spoločnosti SpaceX Sarah Gillisová opustia kozmickú loď pripútaní kyslíkovým lanom.

Misie spoločnosti SpaceX s posádkou sú súčasťou Muskovho plánu dopraviť astronautov na Mesiac a nakoniec na Mars, ktorý plánuje "kolonizovať". Spoločnosť vyvíja najväčšiu a najvýkonnejšiu raketu, aká bola kedy postavená, s názvom Starship, a uskutočnila štyri skúšobné lety 120 metrov vysokého systému.

Počas nasledujúcich piatich dní bude posádka sondy Polaris Dawn v podstate fungovať ako testovací subjekt pre budúce cestovanie do hlbokého vesmíru, pretože bude prechádzať časťami Van Allenovho radiačného pásu a následne analyzovať účinky vesmírneho žiarenia na svoje telo.

Súkromné spoločnosti postupne preberajú vedúcu úlohu v oblasti vesmírnych letov, pretože vlády, a najmä vláda USA, sa snažia vynakladať daňové príjmy inde. NASA uzavrela zmluvu so spoločnosťou SpaceX, aby v tomto desaťročí pristála na Mesiaci s astronautmi vrátane prvej ženy.

Medzi konkurentov spoločnosti SpaceX patrí aj Boeing, hoci jeho vesmírna loď Starliner sa nedávno stretla s problémami a dvaja astronauti spoločnosti NASA museli uviaznuť na ISS. Suni Williams a Butch Wilmore sa v júni vydali na misiu, ktorá mala trvať jeden týždeň, ale poruchy prúdových motorov a únik hélia na Starlineri znamenali, že sa vrátil bez posádky. Williams a Wilmore zostanú na vesmírnej stanici do februára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: AFP / Getty Images / Chandan Khanna
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies