Spájanie pre budúcnosť: Stála konferencia o živote Slovákov v zahraničí opäť v Bratislave

NETKY.SK • 21 Október 2024, 15:17 • 2 min
Spájanie pre budúcnosť: Stála konferencia o živote Slovákov v zahraničí opäť v Bratislave

BRATISLAVA - Stála konferencia Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí sa uskutoční 24. a 25. októbra v Bratislave. Tento rok sa zameria na spájanie slovenských komunít po celom svete a na riešenie aktuálnych otázok krajanského života. Zistite, čo prinesie a prečo je dôležitá pre budúcnosť Slovákov žijúcich mimo domova.

slovakia

left justify in out

Stála konferencia Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí sa uskutoční 24. a 25. októbra 2024 v kongresovej sále Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí v Bratislave.

Hlavným motívom tohto ročníka je "Spájanie pre budúcnosť“. Organizátorom podujatia je Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ), ktorý sa dlhodobo venuje krajanským otázkam a podpore Slovákov po celom svete.

Tohtoročná konferencia sa zameria na rôzne témy súvisiace so životom slovenských komunít v zahraničí. Diskutovať sa bude o súčasnom stave týchto komunít a ich vývoji v nasledujúcich rokoch.

Ďalšou dôležitou témou sú vzdelávacie potreby krajanov, ktoré majú zásadný význam pre udržanie slovenského jazyka, kultúry a identity mimo hraníc Slovenska. Konferencia prinesie množstvo odborných prednášok a panelových diskusií, kde sa budú hľadať nové spôsoby spolupráce medzi slovenskými komunitami a štátnymi orgánmi.

Pre verejnosť bude účasť na konferencii možná iba prostredníctvom online prenosu, keďže z kapacitných dôvodov je fyzická účasť obmedzená len na pozvaných hostí. Medzi nimi budú zástupcovia slovenských komunít z celého sveta, významné osobnosti slovenského zahraničia a predstavitelia štátnych inštitúcií SR.

Konferencia má dlhoročnú tradíciu, jej prvý ročník sa uskutočnil už v roku 1999. Odvtedy sa etablovala ako kľúčové fórum pre riešenie otázok týkajúcich sa života Slovákov v zahraničí.

Tieto pravidelné stretnutia sú dôležité pre posilnenie vzťahov medzi Slovákmi žijúcimi v zahraničí a ich rodnou krajinou, pričom hlavnou snahou je zjednotiť rôzne krajanské organizácie a vytvoriť priestor pre lepšiu spoluprácu.

Podujatie každoročne poskytuje príležitosť nielen na výmenu názorov, ale aj na hľadanie praktických riešení pre výzvy, ktorým čelia slovenské komunity v rôznych častiach sveta. Dôraz je kladený na zachovanie kultúrneho dedičstva, jazyka a identity Slovákov žijúcich v zahraničí.

Konferencia zároveň pripomína dôležitosť ich aktívnej účasti na živote Slovenskej republiky a posilňuje väzby medzi krajanmi a Slovenskom. Tento ročník sa nesie v duchu hľadania spôsobov, ako prepojiť rôzne komunity a vytvoriť pevnejšie základy pre budúcnosť slovenského krajanského života.

Účastníci sa budú zaoberať tým, ako môže Slovensko podporovať svojich občanov v zahraničí, aby mohli lepšie čeliť súčasným výzvam, ako je globalizácia, integrácia do nových spoločností a snaha o udržanie vlastnej kultúrnej identity.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ÚSŽZ, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies