Spišský hrad: Tender na obnovu je pripravený!

NETKY.SK • 6 August 2024, 09:36 • 2 min
Spišský hrad: Tender na obnovu je pripravený!

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - Čaká sa na súhlas zo strany Ministerstva kultúry (MK) SR.

slovakia

left justify in out

Slovenské národné múzeum (SNM) je pripravené vyhlásiť nové verejné obstarávanie (VO) na rekonštrukciu Spišského hradu. Čaká na súhlas zo strany Ministerstva kultúry (MK) SR. Informoval o tom generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

Rezort kultúry v apríli 2024 SNM odporučil vyhlásiť nové verejné obstarávanie na obnovu Spišského hradu. Stalo sa tak potom, čo úspešný uchádzač z vyhláseného obstarávania v roku 2023 nepredložil požadované dokumenty k uzavretiu zmluvy. SNM preto začalo pripravovať novú súťaž, s pôvodným zámerom vyhlásiť ju do polovice júna.

"V súčasnosti čakáme na definitívny súhlas ministerstva s novým obstarávaním," uviedol Panis. Deklaroval, že po získaní súhlasu SNM a zapracovaní pripomienok k podmienkam obstarávania tender ihneď múzeum vyhlási. 

"V tejto etape obnovy hradu pôjde najmä o záchranné sanačné práce na Románskom paláci a časti západných palácov. Aktuálna etapa obnovy Spišského hradu bude financovaná čiastočne zo štátneho rozpočtu a čiastočne z Programu Slovensko," dodal Panis.

Nevyhnutnosť čo najrýchlejšej obnovy národnej kultúrnej pamiatky, zapísanej v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, konštatovala samotná ministerka kultúry Martina Šimkovičová počas svojej minulotýždňovej návštevy Spišského hradu. Absolvovala ju v rámci pracovnej cesty, na ktorej sa oboznamovala so stavom pamiatok v regiónoch.

"So znepokojením sme sledovali stav Románskeho paláca, kde hrozí pád steny, dokonca trvalé poškodenie objektu. Ak by k takej situácii došlo, Spišský hrad by mohol byť vyškrtnutý zo zoznamu UNESCO. Budeme sa tomu zo všetkých síl snažiť zabrániť," zdôraznila ministerka.

Riaditeľka SNM - Spišského múzea v Levoči Dáša Uharčeková Pavúková pripomenula, že architektonicky najvzácnejšia časť Spišského hradu Románsky palác je už dlhé desaťročia vystavený poveternostným vplyvom, ktoré prispievajú k jeho pomalej deštrukcii. 

"Je preto veľmi dôležité snažiť sa o čo najrýchlejšiu záchranu tejto časti, aj celej hradnej akropoly. Vždy je nádej, že sa podarí palác zachrániť, veríme, že nedôjde k jeho nenávratnej deštrukcii," uviedla. Dodala, že v časti Románskeho paláca nedošlo k žiadnym rozsiahlym oprávam už od roku 1780, keď hrad zasiahol požiar.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo kultúry SR, Slovenské národné múzeum, Foto: filmcommission.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies