Spoločnosť General Motors čelí veľkej hromadnej žalobe kvôli chybným prevodovkám

NETKY.SK • 30 August 2024, 10:16 • 2 min
Spoločnosť General Motors čelí veľkej hromadnej žalobe kvôli chybným prevodovkám

Federálny odvolací súd nariadil spoločnosti General Motors (GM), aby čelila hromadnej žalobe, v ktorej tvrdila, že porušila zákony 26 štátov USA tým, že vedome predala niekoľko stoviek tisíc áut, nákladných áut a SUV s chybnými prevodovkami.

slovakia

left justify in out

6. americký obvodný odvolací súd uviedol, že sudca nižšieho súdu môže podľa vlastného uváženia nechať vodičov žalovať v skupinách na vozidlách Cadillac, Chevrolet a GMC vybavených osemstupňovými automatickými prevodovkami 8L45 alebo 8L90 a predávaných v modelových rokoch 2015 až 2019.

Vodiči uviedli, že vozidlá sa trasú pri vyšších prevodových stupňoch a pri nižších prevodových stupňoch váhajú a kývajú sa, dokonca aj po pokusoch o opravu. Obvinili tiež GM, že povedal dílerom, aby poskytli záruku, že tvrdé zmeny sú „normálne“.

GM vo štvrtok okamžite neodpovedalo na žiadosti o komentár. Rozhodnutie vydal v stredu trojčlenný senát odvolacieho súdu so sídlom v Cincinnati. Hromadné žaloby môžu viesť k väčšiemu vymáhaniu pri nižších nákladoch, ako keby boli žalobcovia nútení žalovať jednotlivo.

Súdny spor GM sa týka približne 800 000 vozidiel, z toho 514 000 v certifikovaných triedach. Vozidlá zahŕňajú Cadillac CTS, CT6 a Escalade; Chevrolet Camaro, Colorado, Corvette a Silverado; a GMC Canyon, Sierra a Yukon, medzi inými.

V oponovaní certifikácie triedy GM uviedol, že väčšina členov triedy nikdy nemala problémy, a preto im chýbalo právo žalovať. Uviedla tiež, že medzi členmi triedy je príliš veľa rozdielov na to, aby odôvodňovali skupinové žaloby.

Obvodná sudkyňa Karen Nelson Mooreová však povedala, že preplatenie za údajne chybné vozidlá stačilo na to, aby sa ustálilo. Povedala tiež, že „ako presne a do akej miery každý z jednotlivých žalobcov zažil otrasy alebo problémy s kvalitou posunu, je irelevantné“, pokiaľ ide o to, či GM zatajila známe chyby a či by vodiči našli tento informačný materiál.

Súd tiež zamietol argument GM, že mnohé potenciálne nároky patria do arbitráže.

Prípad vrátila americkému okresnému sudcovi Davidovi Lawsonovi v Detroite, ktorý triedy v marci 2023 certifikoval.

„Tešíme sa na to, že budeme GM zodpovedať pred porotou v Michigane,“ povedali Ted Leopold a Cohen Milstein Sellers.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Foto: CNN / Getty Images / Bill Pugliano
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies