SR podporila rezolúciu VZ OSN k jadrovej bezpečnosti na Ukrajine

NETKY.SK • 12 Júl 2024, 09:07 • 2 min
SR podporila rezolúciu VZ OSN k jadrovej bezpečnosti na Ukrajine

NEW YORK - Na zasadnutí VZ OSN uvedenú rezolúciu podporilo 99 členských štátov OSN vrátane Slovenskej republiky, ktorá bola spolu s ďalšími 59 štátmi spolupredkladateľom dokumentu.

slovakia

left justify in out

Slovenská republika víta prijatie rezolúcie Jadrová bezpečnosť a fyzická ochrana jadrových zariadení Ukrajiny vrátane Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú vo štvrtok schválilo Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN). Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

"Jadrová bezpečnosť a fyzická ochrana jadrových zariadení na Ukrajine musí byť plne zabezpečená aj počas vojnového konfliktu. Ich ohrozenie sa priamo dotýka zároveň Slovenska," zdôraznil v tejto súvislosti šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár.

Na zasadnutí VZ OSN uvedenú rezolúciu podporilo 99 členských štátov OSN vrátane Slovenskej republiky, ktorá bola spolu s ďalšími 59 štátmi spolupredkladateľom dokumentu.

Rezolúcia vyzýva na ukončenie útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, ktoré zvyšujú riziko jadrovej katastrofy na jadrových zariadeniach na Ukrajine.

"História nám ukázala, že podobne zničujúce následky by mali tragický dopad nielen pre samotnú Ukrajinu, ale tiež krajiny v jej susedstve, ako aj európsky kontinent ako celok," dodal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Slovensko aktívne a konzistentne podporuje pokračujúce úsilie generálneho riaditeľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) pri riešení rizík spojených s bezpečnosťou a fyzickou ochranou v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorého súčasťou je fyzická prítomnosť podpornej a asistenčnej misie MAAE.

Na tento účel poskytla SR tejto špecializovanej agentúre OSN finančný príspevok vo výške 80 000 eur, uvádza sa v tlačovej správe Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Foto: FB/Juraj Blanár
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies