Stará Ľubovňa: Hrad počas noci odkryl svoju históriu + FOTO

NETKY.SK • 29 Júl 2024, 13:25 • 2 min
Stará Ľubovňa: Hrad počas noci odkryl svoju históriu + FOTO

STARÁ ĽUBOVŇA - Cez víkend mali návštevníci možnosť počas nočnej prehliadky spoznať históriu hradu a život kastelánov.

slovakia

left justify in out

Pri vstupe čakal na tých najmenších drak, s ktorým mali možnosť popasovať sa. Návštevníci sa prechádzali hradnými expozíciami, kde ožili príbehy v podaní skvelých hercov. Prehliadka obsahovala tri vystúpenia, ktoré približovali život na hrade a fungovanie najvýznamnejších osôb na hrade - kastelánov. 

Kasteláni boli správcovia hradov, ktorí zodpovedali za chod panstva, financie aj majetok hradu. Jedným z najvýznamnejších kastelánov bol Ján Godaw.

"Dejiny hradu Ľubovňa ukrývajú vo svojich útrobách množstvo tajomstiev a záhadných postáv. Jednou z takýchto postáv je aj Ján Godawa, ktorý bol správcom hradu a hradného panstva, keď bol majiteľom hradu Andrej Zamoyski," priblížilo Ľubovnianske múzeum.

Prvá zastávka prehliadky bola venovaná obdobiu, kedy hrad spadal pod Poľskú zálohu v rokoch 1412 až 1772. Priebeh vtedajšieho vyjednávania bol veľmi dopodrobna znázornený a opísaný. Priblížil celkové obdobie a spôsoby, ktoré boli v tej dobe preferované.  

 

Cestou k ďalšej zastávke sme prešli cez výstavu, ktorá nám ukázala pravú tvár doby. Dobové kostýmy, tradície, stolovanie aj trofeje z lovov...

Druhá zástavka nám prezradila čaro fungovania poddaných. Zaviedla nás do deja, ktorý výrazne poukazoval na nadradenosť a hierarchiu, ktorá v tej dobe prevládala v oveľa výraznejšej podobe, ako dnes. 

 

Tretia zastávka nám ukázala väznenie Mórica Beňovského a pomoc kastelána pri jeho úniku. Pri každom vystúpení herci zapájali návštevníkov, čím prehĺbili zážitok a celkový dojem z večera.

Na záver čakala divákov ohňová a akrobatická show. Za úžasný zážitok sa postarala šermiarska skupina Páni Spiša a akrobatická skupina Argolla productions. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Viktória Gromová/Netky, Foto: Viktória Gromová/Netky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies