Starmer povedal Putinovi, že Rusko začalo vojnu na Ukrajine a môže ju kedykoľvek ukončiť

NETKY.SK • 13 September 2024, 19:10 • 2 min
Starmer povedal Putinovi, že Rusko začalo vojnu na Ukrajine a môže ju kedykoľvek ukončiť

Keir Starmer odkázal Vladimirovi Putinovi, že on začal vojnu na Ukrajine a môže ju kedykoľvek ukončiť po tom, ako ruský líder varoval, že akékoľvek použitie britských rakiet dlhého doletu na ruskom území by znamenalo vojnu NATO s jeho krajinou.

slovakia

left justify in out

Premiér hovoril cestou do Washingtonu, kde sa stretol s americkým prezidentom Joeom Bidenom, a snažil sa ospravedlniť rozhodnutie Západu prijaté za zatvorenými dverami, ktoré by umožnilo Ukrajine útočiť na území Ruska s raketami Storm Shadow čiastočne britskej výroby.  

V reakcii na hrozby, ktoré predtým vyslovil ruský prezident, Starmer novinárom priamo povedal: "Rusko začalo tento konflikt. Rusko nezákonne napadlo Ukrajinu. Rusko môže tento konflikt okamžite ukončiť. Ukrajina má právo na sebaobranu."

Dodal, že Spojené kráľovstvo poskytlo "výcvik a kapacity" - čo je odkaz na zbrane - na pomoc Ukrajine pri odraze ruskej invázie, a uviedol, že navštívil amerického prezidenta čiastočne preto, lebo "je zrejmé, že je potrebné viesť ďalšie diskusie o povahe týchto kapacít".

Deň predtým denník Guardian odhalil, že USA a Spojené kráľovstvo sa spolu s ďalšími spojencami dohodli, že umožnia Ukrajine zasiahnuť vojenské ciele v Rusku raketami Storm Shadow, ktoré majú dolet najmenej 305 kilometrov, čo je dlhodobá požiadavka Kyjeva.

Vo štvrtok Putin vyhlásil, že akýkoľvek krok Západu, ktorý by Kyjevu umožnil použiť takéto zbrane dlhšieho doletu proti cieľom v Rusku, by znamenal, že NATO bude "vo vojne" s Moskvou, čo je dramatické vystupňovanie jeho rétoriky o vojne, ktorá sa začala ruskou inváziou vo februári 2022. "To by významným spôsobom zmenilo samotnú povahu konfliktu," povedal Putin reportérovi štátnej televízie. "Znamenalo by to, že krajiny NATO, USA, európske krajiny sú vo vojne s Ruskom," povedal a dodal, že Rusko prijme "príslušné rozhodnutia na základe hrozieb, ktorým budeme v dôsledku toho čeliť".

Starmer hovoril v lietadle do Washingtonu DC, kam sa v piatok chystal na osobitný zahraničnopolitický samit s Bidenom. Premiér uviedol, že sa nebude priamo vyjadrovať k Storm Shadow, ale dodal, že chce zabezpečiť, aby "všetky rozhodnutia, ktoré sme prijali, boli v strategickom kontexte" tým, že v piatok popoludní bude o týchto otázkach diskutovať so svojím americkým partnerom v Bielom dome. "V najbližších týždňoch a mesiacoch dôjde k naozaj dôležitému vývoju na Ukrajine aj na Blízkom východe, a preto by sa malo prijať niekoľko taktických rozhodnutí," povedal premiér.

Britský premiér Keir Starmer prichádza na letisko Joint Base Andrews v Marylande.
Britský premiér Keir Starmer prichádza na letisko Joint Base Andrews v Marylande.
Zdroj: PA / Stefan Rousseau

Ukrajina už dlhé mesiace lobuje za použitie rakiet Storm Shadow a Atacms americkej výroby a sťažuje sa, že zatiaľ čo Moskva mohla od začiatku vojny opakovane bombardovať ciele na Ukrajine, nemohla zasiahnuť vojenské ciele v Rusku.

Biden sa však zdráhal schváliť odvetné opatrenia z obavy pred eskaláciou konfliktu s Ruskom. Situácia sa však zmenila začiatkom tohto týždňa, keď USA a Spojené kráľovstvo uviedli, že Rusko prevzalo od Iránu prvú dodávku balistických rakiet krátkeho doletu Fath-360.

Napriek tomu USA a Spojené kráľovstvo zdôraznili Ukrajine a jej prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že akékoľvek použitie rakiet Storm Shadow musí byť starostlivo koordinované ako súčasť širšieho plánu, ktorého cieľom je prinútiť Rusko ukončiť konflikt, ktorý sa blíži k svojej tretej zime.

Premiér sa najprv stretne s prezidentom, ktorý má v januári odstúpiť z funkcie, na krátkom individuálnom stretnutí a potom sa presunie na širšie stretnutie, ktorého sa zúčastní minister zahraničných vecí David Lammy a ďalší kľúčoví predstavitelia, veľvyslankyňa Spojeného kráľovstva v USA Karen Pierceová a poradca pre národnú bezpečnosť Tim Barrow. Premiér sa však nestretne s Kamalou Harrisovou, viceprezidentkou a kandidátkou demokratov, pretože viedla kampaň pred novembrovými voľbami. "Bude v iných častiach USA," povedal. "Skôr ako vo Washingtone bude, ako sa dalo očakávať, v rozkolísaných štátoch."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Foto: The Independent
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies