Štúdie dokazujú, že nedostatok spánku v detstve môže viesť k alkoholizmu

NETKY.SK • 3 Október 2024, 18:43 • 2 min
Štúdie dokazujú, že nedostatok spánku v detstve môže viesť k alkoholizmu

Nedávna štúdia z Univerzity v Pensylvánii o vplyve nedostatočného spánku u detí odhalila zásadnú súvislosť s užívaním drog či alkoholu.

slovakia

left justify in out

Štúdia sa vykonávala v dvadsiatich mestách v Spojených Štátoch a zistilo sa, že až 45 % detí vo veku 9 rokov, ktoré chodili spať neskôr ako rovesníci malo väčšiu pravdepodobnosť, že vo veku 15 rokov vyskúšajú alkohol, zatiaľ čo 19 percent detí vo veku 9 rokov s neskorším časom spánku malo väčšiu náchylnosť, že siahnu po marihuane.

Výskumníci získali údaje o spánku a drogových návykoch od 15-ročných detí, ktoré sami uviedli. Štúdia zistila, že tínedžeri s neskorším časom spánku mali o 39 percent vyššiu pravdepodobnosť pitia alkoholu a o 34 percent vyššiu pravdepodobnosť vyskúšania marihuany.

Spoluautor štúdie David A. Reichenberger uviedol: „Tým, že deťom zabezpečíme dostatok kvalitného spánku, môžeme dlhodobo chrániť zdravie a podporovať pozitívne životné návyky v neskoršom veku. Zlý zdravotný stav spánku v období dospievania longitudinálne predpovedá nárast užívania alkoholu a marihuany v skorej dospelosti.“

Obrazok
Zdroj: asc-teens.org

Anne-Marie Changová, docentka biobehaviorálneho zdravia na Penn State University, ktorá bola tiež jednou z autoriek práce, poznamenala, ako by sa tieto údaje mohli využiť efektívne v praxi: "Ak zlepšíme spánok u populácie v školskom veku, mohlo by sa to prejaviť nielen v zlepšení ich zdravia, ale aj v iných aspektoch, ako je napríklad rozhodnutie zapojiť sa do rizikového správania, či už užívania alkoholu alebo iných látok,“ povedala.

Reichenberger potvrdil, že nedostatočný spánok môže byť spojený so zlým rozhodovaním, čo môže vysvetľovať, prečo sa deti a dospievajúci, ktorí majú menej spánku, rozhodnú pre rizikové správanie. „Spánok vo veku bližšom k dospievaniu je z hľadiska budúceho rizika užívania látok najrozhodujúcejší. Je to tá fáza vývoja, keď sa deti rýchlo menia a ich mozog dozrieva,“ povedal.

Výskumníci aj na základe tejto štúdie odporúčajú, aby sa rodičia uistili, že ich deti chodia spať v čase primeranom ich veku a sú v prostredí, ktoré je vhodné na spánok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Zdroj: beliefnet.com, Foto: wonderbaby.org
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies